Véget érni látszik az amerikai-japán marhahús-vita

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Japán talán már hétfőn megszünteti a marhahús importtilalmát az Egyesült Államokból és Kanadából: a japán élelmiszerbiztonsági hatóság csütörtökön a tilalom feloldását javasolta a kormánynak.

A tilalmat két éve rendelték el, az Észak-Amerikában felbukkant szivacsos agysorvadásos (BSE) esetek nyomán. Így a japán éttermek valószínűleg január közepétől ismét felvehetik étlapjaikra az amerikai marhahúsból készült ételeket.
Közvélemény-kutatások szerint azonban a japán fogyasztók továbbra sem bíznak abban, hogy az észak-amerikai marhahús biztonsággal fogyasztható.

Japán - amely az amerikai marhahúsnak régóta a legnagyobb felvevőpiaca volt - 2003. decemberben, az első amerikai BSE-megbetegedés bejelentése után leállította az amerikai marhahúsimportot. A vita azért húzódott ilyen sokáig, mert Japán hosszú ideig ragaszkodott minden Japánba exportált szarvasmarha szűréséhez, de az amerikai fél feleslegesnek és túlságosan költségesnek ítélte a teljes körű vizsgálatot. Japán a tilalom előtt, 2003-ban, 1,4 milliárd dollárért vásárolt amerikai marhahúst. 

A japán kormány tavaly októberben beleegyezett, hogy engedélyezi a - tanúsítvánnyal igazoltan - 21 hónaposnál nem idősebb amerikai szarvasmarhák húsának importját. Eddig azonban nem történt szállítás, mivel a felek az állatok kor szerinti szűrésének módozatain dolgoztak.

Japánban ugyancsak számos BSE-eset fordult már elő a marhaállományban, sőt, nemrégiben a betegség emberi változatában, a Creutzfeldt-Jakob kórban is meghalt valaki. Más ázsiai országok, így a Fülöp-szigetek, Indonézia és Vietnam már tavaly feloldották az amerikai marhahús beviteli tilalmát.