Globális banki szereplő akarta megvenni az OTP-t?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Globális banki piaci szereplő érdeklődött az OTP iránt, a magyar bank vezetése azonban nemet mondott, írta az egyik vezető londoni gazdasági folyóirat, amely szerint ugyanakkor néhány év múlva az OTP is elkelhet.

A Euromoney januári kiadásának európai feltörekvő piaci banki elemzése szerint az olyan globális szereplőknek, mint a Citigroup vagy az HSBC - jóllehet számos térségbeli piacon jelen vannak -, sehol nincs meghatározó pozíciójuk a mind ígéretesebb lakossági piaci szektorban, ugyanakkor megvan a pénzügyi erejük ahhoz, hogy "egyetlen húzással" a csúcsra kerüljenek.

Az elemzés szerint megfigyelők nem várnak ugyan rövid időn belül ilyen átütő erejű tranzakciót a térségben, jórészt azért, mert a regionális bankokra nem nehezedik eladási nyomás, sőt közülük számosan maguk is terjeszkednek, néhány éven belül azonban nem elképzelhetetlen a helyzet megváltozása.

A Euromoney által megszólaltatott elemzők egyike szerint a térségben bevásárló bankok, mint például a Société Générale vagy a KBC, jelenleg érdekeltségeik konszolidálására összpontosítanak, és még legalább két-három év, mire egyáltalán megfontolják közép- és kelet-európai befektetéseik eladását, de ez végül megtörténhet.

Az elemzés szerint a térség vonzereje egyre növekszik, és a piacok még mindig viszonylag korai fejlettségi szakaszban járnak. A GDP-arányos lakossági hitelállomány Magyarországon, Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Szlovéniában például alig 9-15 százalék, és ezek még a fejlettebb piacok a térségben, idézi a Standard & Poor's nemrégiben kiadott szektorelemzését a Euromoney.

A globális nagybankokat Ázsia érdekli

A világ legnagyobb hitelminősítője tavaly novemberben adta ki Londonban ezt a jelentést, egyebek mellett megállapítva: a teljes banki hitelkihelyezésen belül a lakossági hitelállomány az euróövezetben a GDP-érték több mint 50 százaléka, ugyanakkor a kelet-európai térség legmagasabb rátáját produkáló Magyarországon és Szlovéniában is csak kevéssel haladja meg ez az arány a 10 százalékot.

A Euromoney januári számának elemzése szerint úgy tűnik, hogy a globális nagybankokat egyelőre inkább ázsiai jelenlétük fejlesztése érdekli, de eljön az idő, amikor figyelmüket jobban Közép- és Kelet-Európa felé fordítják. A londoni szaklap név nélkül idéz egy befektetési bankárt, aki globális banki ügyfele nevében "vetett egy pillantást" az OTP-re, de a magyar bank vezetése nemmel válaszolt az előzetes megkeresésre.

A Euromoney elemzése szerint a lehetséges akvizíció egyik akadálya Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója, aki "vaskézzel ellenőrzi" az OTP-t, azzal együtt is, hogy a cégvezetésnek és az alkalmazottaknak csak 2,8 százaléknyi részesedésük van a bankban.

„Egyszer Csányi is leköszön”

A név nélkül idézett bankár szerint "széles körben ismert tény a szakmában", hogy Csányi csak akkor fontolna meg egy ajánlatot, ha az jelentős felárat tartalmazna, és neki igen magas pozíció - például az elnöki - jutna az egyesüléssel létrejövő vállalatban. Ez méltányosnak tűnhet, figyelembe véve, hogy az OTP a legmagasabbra értékelt bank Közép- és Kelet-Európában; piaci tőkeértéke könyv szerinti értékének négyszerese, áll a Euromoney elemzésében.

A londoni szaklap szerint azonban az OTP vásárlójelöltjeinek nem kell feladniuk a reményt. Jóllehet egy ilyen tranzakció jelenleg még valószínűtlen, a bank körülményei változhatnak a következő néhány évben.

A Euromoney által idézett egyik befektetési banki forrás azzal számol, hogy az OTP négy-öt éven belül felvásárlási jelöltté válhat. "Egyszer Csányi is leköszön ... és van esély arra, hogy esetleg nagyszabású tranzakcióval akar levonulni a terepről" - mondta a név nélkül nyilatkozó bankár.