Indul a bérlakás hitelprogram, 12 ezer lakás épülhet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A bérlakás program keretében 60 milliárd forintot biztosítanak a kereskedelmi bankokon keresztül az önkormányzatoknak. A bérlakás hitelprogramban három éves türelmi idővel akár 25 évre szóló hiteleket is tudnak nyújtani az önkormányzatoknak kedvező kamatfeltételekkel.

A hitelt tartósan önkormányzati tulajdonban maradó, valamint a szociális célú bérlakásállomány építésére, fiatalok, nagycsaládosok részére bérlakásépítésre, versenyképességet erősítő, foglakoztatási célú, tartós önkormányzati tulajdonú bérlakásállomány építésére lehet fordítani - közölte Aladics Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. vezérigazgató-helyettese.

A hitel felhasználható továbbá új illetve használt lakások vásárlására abban az esetben, ha az önkormányzat vállalja, hogy a lakást bérlakásként hasznosítja. A hitel fordítható nyugdíjasház, idősek otthona, lakóotthon, lakásotthon építésére, felújítására, önkormányzati tulajdonú bérlakások felújítására, továbbá nem lakás célú épületállomány bérlakás célú átalakítására.

A kormány decemberben döntött az új bérlakásépítési hitelprogram elindításáról. Az e célra elkülönített 60 milliárd forint értékű kedvezményes kamatozású hitelek 10-12 ezer bérlakás építését teszik lehetővé.