Olaj: drágul

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Tovább drágult a kőolaj a szabadpiacon, a korábbi, eltúlzottnak tartott visszaesés kiigazításaképpen, mivel a piaci meggyőződés továbbra is az, hogy az olaj hosszabb távon drága marad az iráni és a nigériai fejlemények okozta ellátási kockázatok miatt.

A hangulatot igazolta a szaúd-arábiai olajminiszter mai nyilatkozata is arról, hogy az árak várhatóan a mostani szinten maradnak a közeljövőben a nemzetközi politikai kockázatok miatt, miközben szerinte az OPEC részéről nincs szükség többtermelésre, ugyanis az ellátás bőséges, és a kereslet nem nő.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, márciusi határidőre péntek reggel hordónként (159 liter) 66,90 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS-jegyzésében, 64 centtel drágább a csütörtöki New York-i zárónál. Hajnalban előbb 47 centtel, majd 74 centtel volt drágább a csütörtöki NYMEX-zárónál. Csütörtökön hordónként 66,26 dolláron zárt New Yorkban, 41 centtel drágábban, mint szerdán. Szerdán 1,21 dollárral olcsóbbodott, kedden 1,04 dollárral olcsóbbodott, hétfőn 38 centtel olcsóbbodott, múlt pénteken 1,29 dollárral drágult, múlt csütörtökön 94 centtel drágult a NYMEX-en.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta ma reggel hordónként 65,57 dollár volt a legközelebbi, márciusi határidőre az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 65 centtel drágább a csütörtöki zárónál. Hajnalban előbb 40 centtel, majd 68 centtel volt drágább a csütörtöki zárónál.