Reformokat sürget Bokros Lajos

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az államháztartási reform szükségességét hangoztatta Stumpf István volt kancellári miniszter és Bokros Lajos volt pénzügyminiszter az ICEG Európai Központ és a Hungarian Business Leaders Forum által szervezett "Utolsó lehetőség" című konferencián.

"Strukturális tartalmi változásra van szükség az államháztartásban, miközben fel kell készülnünk egy folyamatos válságra és annak kezelésére" - mondta Stumpf István. A volt kancellária miniszter szerint az államháztartás válsága azt is jelzi, hogy az állam funkciói tisztázatlanok, azaz újra meghatározandó, hogy milyen területen akar az állam felelősséget vállalni.

© ineko.sk
A választások után az új kormánynak pótköltségvetést kell készítenie, mivel a jelenlegi költségvetéssel nem lehet elvinni az országot az év végéig, alkalmatlan arra, hogy a szeptemberig benyújtandó új konvergencia programot meg lehessen alkotni, és be lehessen nyújtani az Európai Uniónak a második Nemzeti Fejlesztési Tervet - hangoztatta az előadó. Hozzátette azt is, hogy mind a három benyújtandó dokumentumban ugyanazokat a prioritásokat kel megfogalmazni.

"Már most fel kellene állnia egy olyan szakmai, politikailag független csapatnak, amely elkészíti a politika számára a szükséges elemzést, amelybe be lehet majd illeszteni az államháztartás központi és helyi szintű átalakítását, a gazdaságfejlesztés, munkahelyteremtés programját, az egészségügy reformját" - rögzítette Stumpf István.

A közfinanszírozás reformját sürgette előadásában Bokros Lajos. Az expénzügyminiszter szerint nemcsak Magyarországon, de az egész Európai Unióban újragondolandó az egészségügyi és a nyugdíjrendszer átalakítása.

A reformra érett területek közé sorolta Bokros Lajos a munkaerőpiacot, a szociális juttatások rendszerét, az oktatással összekapcsolódó kutatást. A volt pénzügyminiszter szerint elodázhatatlan a helyi önkormányzatok reformja, mivel annak híján elképzelhetetlen, hogy ez az intézményrendszer minőségileg jobb szolgáltatást nyújtson.