Luxusadó: értékövetezetekre tagolják Budapestet

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Nem kerületenként, hanem 15 értékövezetbe való besorolással, az adózó bevallása alapján vetik majd ki Budapesten a luxusadót - mondta Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója. A 10-es értékövezetbe sorolt otthonok után már be kell fizetni az új adót.

A fővárosi kabinet ülésén elfogadták az adó számításához szükséges 15 budapesti értékövezetet; a rendeletet a közgyűlés márciusban fogadja el.

Értékhatárok
A luxusadó a törvény szerint olyan értékalapon működő ingatlanadó, amely a 100 millió forintot meghaladó számított értékű ingatlanokra vonatkozik. A tavaly novemberben elfogadott törvénynek megfelelően az adó mértéke az ingatlan számított értékének 100 millió forint feletti része után 0,5 százalék. A törvény tól-ig határral rögzíti az egyes kerültekben az egylakásos, illetve a többlakásos épületek, valamint az üdülők forgalmi értékhatárait.
Budapesten nincs egységes adathalmaz a luxusadó kivetéséhez - hangsúlyozta Nyáry Krisztián kommunikációs igazgató, aki hozzátette, 960 ezer lakás, lakóépület van a fővárosban, az üdülők száma nem ismert. A várható adózók számát és az adóbevételt jelenleg felelősséggel még megbecsülni sem lehet - véli az igazgató, aki szerint a bevallások feldolgozása után júniusra derül ki, hogy hányan nyújtottak be adóbevallást. Nem becsülhető meg jelenleg az adó bevezetésének költsége sem.

A legalacsonyabb kategóriában egy több lakásos épületben 130 ezer forintos négyzetméterárral számoltak. A legmagasabb kategóriában egy önálló ház négyzetmétere 700 ezer forintban kerül, ilyen utcák főleg a II. kerületben vannak - hangsúlyozta Nyáry Krisztián az InfoRádióban.

A 10-es kategóriában 500 ezer forint a lakások négyzetméterára. Tehát ha valakinek egy ilyen övezetben van például egy 201 négyzetméteres lakása, az a Főpolgármesteri Hivatal számításai szerint 100 millió 500 ezer forintot ér, tehát luxusadót kell fizetni utána.

Konkrét adatok hiányában a törvény készítésekor országosan tízezer lakást és ezer üdülőt vélelmeztek, amelyeknek értéke meghaladja a 100 millió forintot. Az összességében 120 milliárd forintra becsült ingatlanérték alapján éves szinten egymilliárd forint adót remélnek a törvény alkotói.

A városvezetés elé került előterjesztéshez csatolt szakértői anyag egyebek közt megállapítja, hogy a lakástulajdonosok az egyes közterületek értékövezeti besorolásából tájékozódhatnak tulajdonuk valódi értékéről. Ez szerintük hozzájárulhat az állampolgárok életminőségének javulásához. A szakértők úgy vélik, hogy az értékövezeti rendszer hasznos az ingatlanpiaci szereplők és a közigazgatás számára is. Utóbbi területen például segítheti a településgazdálkodási döntések megalapozását.

Az adóbevallást első ízben április 30-ig kell benyújtani. A törvény előírja azt is, hogy a főváros rendeletét március 31-ig kell kihirdetni.