Lakásvásárlás: milyen ingatlant ne vegyünk?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismerünk-e olyan családot, amely keservesen megbánta, hogy ott vett házat, lakást, ahol nem kellett volna? Ugye, hogy igen. Pedig van néhány alapvető szempont, amelyre érdemes odafigyelnünk, és még több alapvető hiba, amelyet látva jobb, ha továbbállunk.

Nemrégiben kiparcelláztak egy nagy zöld területet Pest keleti határán. Az üres telek mindig hiánycikk, ám az ott épülő házakat egyik oldalról hatalmas hipermarket-komplexum, a másik oldalról vegyi üzem, a harmadik oldalon pedig közlekedési dugókkal megvert főút határolja. A kilátás még hagyján, ám további problémát jelent a zaj, a szag és a közlekedés. Ennél rosszabb új lakást ritkán lehet kifogni, mégis megkíséreltük az állatorvosi ló példáján összefoglalni, milyen ingatlanokat érdemes elkerülni.

Zajforrások

© Marton Szilvia
Alapigazság például, hogy bevásárlóközpontok vagy ipari, kereskedelmi övezetek környékén nem jó lakni. Sok az áruszállító, nagy a forgalom, s vele a zaj. Ugyanez a baj olyan belvárosi területeken, ahol főút mellett lakunk. Főként éjszaka zavaró az élénk közlekedés. Néha ez a hátrány kivédhetetlen: csendesnek induló övezetek is zajossá válhatnak a megnőtt forgalom, a sok beköltöző miatt. Mindig tartsuk szemünk előtt azt a sok panaszkodó családot, amely a Ferihegyi repülőtér környékén lakik. A fel-leszálló gépek zaja adott ponton nem csak az alvást zavarja, hanem napközben a normális beszélgetést is. A házsor legeleje szintén gyakran megfontolandó: a legtöbb autó ott hajt el, tehát igen erős közlekedési zajra, zavarásra számíthatunk. És persze létezik fényszennyezés is. Ha sok autó jár, és esetleg még a ház is olyan fekvésű, az éjszakai autóreflektorok fénye mind a mi retinánkon táncol majd.

Hely, hely, hely

Régi ingatlanos közhely, hogy a lakás kiválasztásakor három dolog a legfontosabb: a hely, a hely és a hely. Az előbbiekben már utaltunk erre, és ki is egészíthetjük a tudnivalókat. Nagyon fontos, hiszen mindennapi bosszúságot előzünk meg, ha figyelembe vesszük a ház megközelíthetőségét. Látszólag apróság, de igenis fontos, hogy ne kelljen hosszú percekig vasúti sínnél vagy piros lámpánál álldogálni a lassan érkező vonat vagy az állandó dugók miatt. Vigyázzunk az egyirányú utcákkal is, hiszen állandóan kerülgetnünk kell a tömböt, ha parkolni akarunk.

Más szempontból is vizsgáljuk meg a környéket. Ha nem elég jó az iskola a gyereknek, ha túl sokat kell utaznia oda, válasszunk másik házat. A jó oktatásnál semmi sem lehet fontosabb. Vessünk néhány pillantást a közvetlen szomszédokra is, ha kell, kérdezgessünk. Ha kiderül, hogy bérlők lakják valamelyiket, ne vegyük meg a kinézett ingatlant, mert a bérlők rendszerint hagyják lepusztulni az ingatlant. Ezzel pedig csökkentik a miénk értékét is.


Gondoljunk a jövőre is! (Oldaltörés)


Ingatlant venni egyben befektetést is jelent. Ezért számos szempontból rossz döntést hozhatunk, ha erre nem gondolunk. Nem szabad például megvenni az utca legdrágább házát. Ebben az esetben ugyanis ki vagyunk téve a betörés veszélyének, ráadásul a rosszabb állapotú, kisebb értékű házak lehúzzák a mi ingatlanunk értékét is, amikor esetleg el akarjuk adni. Óvakodni kell a nagyon különleges építészeti arculattól is: az ízlésbeli különbségek ugyanis elriaszthatnak számos potenciális vevőt.

Arról is tájékozódjunk, hogyan alakultak az ingatlanárak errefelé az elmúlt időben. Ha folyamatosan csökkentek például, fontoljuk meg az oda költözést: lehet, hogy a környék leszálló ágba került, és csak alacsony áron lehet megszabadulni a lakásoktól. Vigyázzunk arra, mit értékelünk, amikor kifizetjük a lakást. Vannak szempontok, amelyekért nem szabad elfogadni az átlagnál jóval magasabb árat. Ilyen például a kilátás, amit gyakran túlértékelnek. Tegyük fel a kérdést: tényleg megéri négyzetméterenként 50-100 ezer forinttal többet fizetni néhány hegy homályos látványáért? (Természetesen nem a Duna-parti penthouse-okra gondolunk.)

Házi hibák, lapos tető

A ház hibáiról már külön cikket is közöltünk, ám néhány első látásra is feltűnő bajt érdemes még hozzátenni az eddigiekhez. A lapos tető például kizáró tényező, ritka, hogy szakszerűen megoldanák. Keressük a víz nyomait is: súlyos beázást, alulról jövő salétromosodást. Ezeket drága megjavítani, és van bőven választék kevésbé hibás házból, lakásból is. A tető komolyabb hibája is kizáró tényező, hacsak nem nagyon olcsó az ingatlant, és így futja a költséges felújításra. Házak esetében ma már kicsit “sovány” az egyetlen autónak elegendő garázs. Szintén nem érdemes önálló házba költözni, ha túl kicsik a hálószobák, vagy csak egyetlen fürdőszoba van. Utóbbi már 50 négyzetméter felett is probléma.


Tartalmi partnerünk a  BookmarkMedia