Fed-szigorítás és euróövezeti kamatemelés várható

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Londoni elemzők szerint 5,25 százalék lesz nyárra a Fed-kamat, és az euróövezetben is kamatemeléssel számolnak.

A váratlanul élénk első negyedévi amerikai kiskereskedelmi teljesítményre válaszul a piac már nyár elejére 5 százalék feletti amerikai jegybanki kamatszintet áraz, áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott előrejelzésében. A nemzetközi hitelminősítő szerint a határidős Fed-kamatpiac most 58 százalékos valószínűséggel árazza, hogy június végén 5,25 százalék lesz a jelenlegi 4,75 százalék helyett a Federal Reserve napi szövetségi célkamata, és a vállalatok pénzügyi helyzete alapján a gazdaság jó eséllyel ezt el is fogja viselni.

A Moody's ennek alátámasztására történelmi összevetést ad. A jelentés szerint amikor a Fed legutóbb, 1999 végén és 2000-ben - recessziót megelőző időszakban - hasonló agresszivitással szigorított, a hitelminősítő által az amerikai cégadósok körében végrehajtott osztályzatmódosításokon belül a felminősítések aránya az 1999-es, már akkor is meglehetősen alacsony 36 százalékról 2000-ben 31 százalékra csökkent. A 2006 márciusában végződött évben a felminősítések aránya ugyanebben a körben 44 százalék volt. Mindemellett a magas hozamú amerikai vállalati kötvényadósság-kategórián belül a nem fizetővé vált kötelezettségek aránya az 1998 végi 3,9 százalékról 2000 végéig 7,0 százalékra emelkedett, 2005 márciusa és 2006 márciusa között azonban 2,8 százalékról 2,3 százalékra süllyedt.

Ráadásul a spekulatív sávba sorolt, kint lévő amerikai vállalati adósság kockázati felára az irányadó amerikai kincstárjegy felett most átlagosan 3,25 százalékpont a 2000 júniusában véget ért egy év 5,52 százalékpontos középértéke helyett, áll a Moody's londoni elemzésében. Az amerikai kiskereskedelmi értékesítés márciusban messze a várakozások felett, havi összevetésben 0,6 százalékkal nőtt, az éves összevetésű teljes idei első negyedévi növekedés pedig 8,3 százalék volt a tavalyi negyedik negyedévi 6,1, illetve a tavalyi első negyedévi 5,4 százalék után.

Más londoni házak is meglehetősen agresszív Fed-szigorítással és egyidejű euróövezeti kamatemelésekkel számolnak, ami a konszenzus szerint hatással lehet a feltörekvő térség adósságából vásárló portfolió-alapok kockázati hozamfelár-elvárásaira. A Barclays Capital befektetési csoport e hónap elején Londonban kiadott európai feltörekvő piaci prognózisában azt írta: arra számít, hogy a Federal Reserve szigorító ciklusa 5,5 százalékon tetőzik a bank által eddig várt 4,75 százalék helyett (amelyet a Fed legutóbbi emelésével már el is ért). Az elemzés szerint az eurövezeti jegybank (EKB) alapkamata, a kéthetes repotenderekhez rendelt kamatminimum csúcspontja az idén 3,25 százalék lesz a Barclays Capital által korábban jósolt 3,00 százalék helyett.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató nemrégiben Londonban kiadott feltörekvő piaci elemzésében még agresszívabb EKB-prognózist adott: a ház most már 3,50 százalékos idei év végi euróövezeti jegybanki kamatot jósol a korábbi 3,25 százalék helyett, és azzal számol, hogy az EKB 2007 végéig 4,00 százalékra emeli tovább alapkamatát a jelenlegi 2,50 százalékról. A cég az idei év végére 5,00, 2007 végére 6,00 százalékos Fed-kamatot vár.