Járai: veszélyben a forint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A forint komoly veszélyben van, miközben a választási harcba bonyolódott politikusok nem ismerik fel a költségvetési helyzet súlyosságát, és a szükséges reformok nem látszanak - írja a Dow Jones hírügynökség a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Járai Zsigmond nyilatkozatát idézve.

A forint stabilitása komoly veszélyben van, és nem látszanak a költségvetési reform előkészületei: sem a közvélemény, sem az intézkedések előkészítése - idézte Járai Zsigmond jegybankelnököt a Dow Jones hírügynökség.

"A politikusok szemlátomást elefántcsonttoronyban élnek, nincsenek tisztában a helyzet súlyosságával, nem is értik" - idézte a bankelnök szavait a Dow Jones.

Járai Zsigmond a forint bizonytalanságának fő tényezői között említette a csökkenő nemzetközi kockázatvállalási étvágyat a világpiacon, a magyar költségvetési helyzet átláthatóságának hiányát, az EU sürgetését a kiadások kezelésére és a belső feszültséget a központi bank pénzügypolitikai tanácsában. A költségvetés kritikus helyzete a kulcs - tette hozzá az MNB elnöke a Dow Jones szerint. 

Adócsökkentésre, a szociális kiadások mérséklésére, a közalkalmazottak létszámának csökkentésére van szükség, és ezeket az intézkedéseket társadalmi vitának kell megelőznie - mondta Járai.

A jegybank elnöke szerint a deficit szerkezeti jellegű, amelyet nehéz kezelni. A kiadáscsökkentés elkerülhetetlen, a költségvetés beruházási kiadásait már nem lehet tovább csökkenteni. A költségvetési hiány csökkentése nem vezet feltétlenül alacsonyabb kamatokhoz vagy kisebb adósságszolgálathoz.

A kamatláb már most is viszonylag alacsony, a kamattörlesztés nem csökkenhet gyorsan - idézte Járait a hírügynökség, amely szerint a jegybankelnök ezzel arra utalt, hogy valószínűtlenek az afféle feltételezések, amelyek szerint deficitcsökkentés révén a GDP 2-3 százalékának megfelelő összeg takarítható meg az adósságszolgálatból.