Egyre több külföldi az ingatlanpiacon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Növekszik a külföldi kereslet a közép-európai ingatlanpiacon, tavaly összesen 5,8 milliárd eurót fektettek be Közép- és Kelet-Európában.

Tavaly mintegy 5,8 milliárd eurónyi ingatlanbefektetést eszközöltek Közép- és Kelet-Európában a nyugati ingatlanfejlesztő vállalkozások, ami 38 százalékos növekedést jelent az előző évi 4,19 milliárd eurós befektetéshez képest - állapította meg az egyik londoni tanácsadó cég. A teljes összegből tavaly 85,6 százalék Csehországra, Magyarországra és Lengyelországra jutott, Magyarország részaránya az összes ingatlanbefektetésből 17,4 százalékos volt.

A CB Richard Ellis hangsúlyozza, hogy a térségben az idei keresletnövekedés már olyan szintet ér el, hogy az a kínálat korlátaiba ütközhet. Az uniós tagság hatására mérséklődött - a befektetések kockázatának csökkenése miatt- a befektetők nyereséghányada, de az még mindig magasabb, mint a nyugat-európai ingatlanpiacon elérhető nyereséghányad.

A tanácsadó cég illetékese szerint a beruházók mintegy 20 milliárd eurónyi tőkét kívánnak az idén a régióban az ingatlanpiacon beruházni (tavaly a tőke 44 százaléka irodabefektetési célú volt), "ha találnak  alkalmas befektetést", szemben a 2005 évi 12 milliárd eurós, illetve a 204 évi 6 milliárd eurós kereslettel.