Áfacsalók célkeresztben

Utolsó frissítés:

Változatos arzenállal veszik fel a harcot a revizorok és a jogalkotók az adócsalókkal szemben. A küzdelem fő terepe az áfa, új fegyver a fordított adózás, Magyarország mellett több uniós tagállamban.

© sxc.hu
Hadat üzent a parlament a hulladékkereskedelem áfacsalóinak. Az új harci eszköz a januártól bevezetett úgynevezett fordított adózás, ennek alkalmazásától remélik, hogy nem lesz lehetőség évi több milliárd forintnyi közteher lenyelésére. A fordított adózás nem ismeretlen fogalom: Magyarország uniós csatlakozása óta eszerint kell elszámolni az áfát, ha egy hazai cég más uniós tagállamban lévő társasággal áll üzleti kapcsolatban. A módszer lényege, hogy ilyenkor nem az eladót, hanem a - nettó áron vásárló - végfelhasználó céget terheli az áfabefizetés kötelezettsége.

A hulladékszektorban januártól a belföldi partnerek között is fordított adózást kell alkalmazni. "Erre azért volt szükség, mert a hulladékhasznosítók beszállítói gyakran eleve fiktív cégek, vagy aztán válnak köddé, hogy számlát adtak vevőiknek, az áfát pedig nem fizetik be a büdzsébe, és az adóhatóság sem tudja bevasalni rajtuk" - mondta a HVG-nek Csobánczy Péter, a Pénzügyminisztérium (PM) főcsoportfőnöke. Így viszont a revizorok a vevőn verték el a port jogosulatlan áfa-visszaigénylés miatt, mondván: nem volt elég körültekintő, nem nézett utána, hogy valós cég-e a partnere. Ehhez nem elégséges az adóhatóság honlapján meggyőződni arról, hogy a cégbíróságon bejegyzett áfaalanyról van szó; egy esetleges ellenőrzésnél dokumentumokkal is bizonyítani kell tudni a megfelelő gondosságot. "Magyarországon hatszor kell hatost dobni, hogy az áfát vissza lehessen igényelni" - jellemezték egyes adózók a revizori szigort. Ennek enyhülését idézheti elő az Európai Bíróság egy múlt heti precedensértékű döntése, amely lényegében azt mondta ki, hogy a vétlen, körültekintő vevőt megilleti a levonási jog akkor is, ha az eladó elcsalta az áfát.

A januári módosításért a Hulladékhasznosítók Országos Egyesülete (HOE) is évek óta lobbizott. A korábbi egyenes adózás ugyanis rengeteg kárt okozott a szabályokat betartó, évente összesen 60-80 milliárd forint árbevételű társaságoknak. A HOE több tagvállalata például egyenként 100 millió forint körüli áfa visszaigénylésétől esett el beszállítóinak felszívódása miatt, az államkassza hulladékkereskedelemből származó áfaveszteségét pedig évi 10 milliárd forint körülire becsülik.

Kikövezett úton jár Magyarország a fordított áfázás bevezetésével: a hulladékszektorban az unióban Spanyolország, Olaszország, a tagjelöltek közül pedig Románia is ezzel az elszámolási móddal igyekszik gátat szabni a visszaéléseknek. Ausztria - amely Karl-Heinz Grasser pénzügyminiszter szerint évente összesen 25 milliárd eurót, a hazai össztermék 9-11 százalékát veszíti el az adócsalások miatt (az áfatrükkök mellett más svindliket, például a feketemunkát is beleértve) - 2002 októberétől vezette be az építőiparban kísérletképpen a fordított adózást. A lépés már az első évben látványos eredménnyel járt: az adóhatóság 50-100 millió euró pluszbevételt várt, s 270 millióhoz jutott. A kísérletre Ausztria 2007 - Németország pedig néhány tevékenységnél 2008 - végéig kapott átmeneti lehetőséget, s Magyarország esetében számít erre a PM is.

Fordított adózás (Oldaltörés)

Az osztrák fiskus feje - ebben a félévben az uniós elnökséget adó Ausztria képviseletében ő irányítja az EU pénzügyminisztereinek tanácskozásait - az adócsalások elleni küzdelmet, köztük a fordított adó általános bevezetéséről szóló javaslatot is beemelte a következő hat hónap uniós programjába. Az EU-tagországok közötti elszámolásoknál ugyanis dívik az úgynevezett körhintacsalás (lásd keretes írásunkat), amely becslések szerint évi 100 milliárd eurós eret vág a közösség költségvetésén.

Az osztrák pénzügyminiszter júniusig tartó "királysága" alatt szeretné elérni, hogy Ausztriában a 10 ezer eurónál magasabb számláknál minden ágazatra terjedjen ki a fordított adózás, s csak az értékesítési lánc végén állónak legyen erre joga. Az Európai Bizottság (EB) szakértői azonban nem értenek egyet a javaslattal, mert ezek a csalások az áfával kapcsolatos visszaéléseknek csak a kisebb részét teszik ki, ezért nem is ajánlják a miniszteri tanácsnak az osztrák kérelem támogatását. Ugyanakkor néhány jól körülhatárolható szektorban nem ellenzik a fordított adózást.

Az áfacsalások visszafogására alkalmas lehet a fordított adózás, teljes megszüntetésükre azonban nem - hangsúlyozta a HVG-nek Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers Kft. cégtársa és Pénzely Márta, a Deloitte Rt. adótanácsadója. Ezzel az elszámolással ugyanis a kereskedelmi láncolat végén lévőknek vagy az áfalevonásra nem jogosultaknak állna érdekükben a felszívódás. Pénzely szerint a cégek likviditását javítaná ugyan a kiterjesztés, de a büdzsé szempontjából veszélyes lenne, miután az átálláskor mintegy 200 milliárd forinttól esne el az államkassza. Talán nem véletlen, hogy a PM-ben mostanában nem is kalkuláltak ezzel, ugyanakkor Csobánczy szerint a számítástechnikai alkatrészek kereskedelménél is szóba jöhet a fordított adózás.

Az áfavisszaélések ügye mindenképpen terítékre kerül az EU-ban a következő hónapokban. Kovács László vám- és adóügyekért felelős biztos a HVG-nek elmondta: még ebben a félévben javaslatot kíván terjeszteni az EB elé, három megoldást vetve fel a csalások visszaszorítására. Az egyik a fordított adózás kiterjesztése a svindlizésnek leginkább kitett szektorokra. A másik az ellenőrzések szigorítása, a tagállamok közti együttműködés és információcsere bővítése lenne, de ettől Kovács szerint nem várható látványos eredmény.

A legtöbbet az egész áfarendszer átalakításától, az általa is merésznek nevezett változtatástól remélné az adóügyi biztos. Eszerint a közösségen belüli forgalomban az áfát nem az áruszállítás vagy a szolgáltatásnyújtás célországában fizetnék be, mint most, hanem - az úgynevezett származási elv szerint - abban a tagállamban, amelyben az eladó vagy a szolgáltató be van jegyezve. Ha a bizottság jóváhagyná a javaslatot, a tervezetre a miniszteri tanácsnak is rá kell bólintania, mégpedig teljes konszenzussal. Az utóbbira azonban - hiszen a javaslat nem csekély hatást gyakorolhat a nemzeti költségvetésekre - aligha lehet mérget venni.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS, MOLNÁR PATRÍCIA, VIDA LÁSZLÓ / BRÜSSZEL