A munkaháromszög alapvető fontosságú © sxc.hu |
„A konyhatervezés legfontosabb alapfogalma a munkaháromszög” – mondja Pálfi Brigitta, a Design Corner tervezője – „a szakemberek ennek a „virtuális síkidomnak” a segítségével mérik fel a főző- és tálalótér használhatóságát”. A háromszög szárai a leggyakrabban használt konyhai berendezéseket - a hűtőt, a tűzhelyet és a mosogatót - kötik össze: minél rövidebbek a szárak, annál szerencsésebb a bútorok és háztartási gépek elrendezése, annál kevesebbet kell szaladgálnunk az élelmiszerek előkészítése, főzés, mosogatás és tálalás közben.
Középpontban a funkcionalitás
A modern konyhák moduláris felépítésűek, a gyártók 15-30-45-60-90 és 120 centiméter szélességű elemekkel dolgoznak, alaprajzi szempontból pedig öt különböző csoportba – lineáris, L-alakú, párhuzamos, U-alakú és bútorszigetes – sorolhatók. A lineáris és az L-alakú megoldást főként kisebb, a párhuzamos és U-alakú kialakítást nagyobb, akár éttermi méretű, míg a szigetes elrendezést az egyre népszerűbb, a nappalival vagy az étkezővel egybenyitott amerikai konyhák esetében alkalmazzák - mondja Pálfi Brigitta. - Utóbbi megoldás a legpraktikusabb, lényege, hogy a tárolásra ás hűtésre szolgáló berendezések a fal melletti toronyelemben, míg a főzőlap és a mosogató különálló blokkban kapnak helyet. Így szellőssé, körüljárhatóvá válik a munkaterület, a háziasszony sütés-főzés közben sem szorul ki a szociális térből, és a tárolók, háztartási gépek is könnyen megközelíthetővé válnak. Külön előnye, hogy ha székeket állítunk a szigetrészt fedő, kiszélesített pult mellé, remek étkezőhelyet tudunk kialakítani.
Személyre szabott kényelem
A konyha egyes elemeit – a mosogatót, a szekrényt, az előkészítő pultot – érdemes méretre szabatni: ezzel nem csak egyedibbé, de kényelmesebbé is tehetjük a főzőhelyiséget – kedvünk szerint, a konyha adottságait figyelembe véve formálhatjuk az enteriőrt. – Egyes gyártók az általunk megadott, egyéni paraméterek szerint gyártják le a bútorokat, mások a lábazat mögött elrejtett megoldásokkal teszik lehetővé, hogy saját magasságunknak megfelelően állítsuk be a pultok magasságát – mondja a tervező.
Érdemes a belső kiegészítőket, mint a szemeteseket, az evőeszköz-, késtartókat vagy a péksütemények tárolására szolgáló, nedvességtartó cserépedényeket is a gyártótól megrendelni: így szavatolhatjuk a fiókok, szekrények lehető legjobb tárolókapacitás-kihasználását.
A konyha legfontosabb elemei a főzőlap, a hűtőszekrény és a mosogató. Ismét divatba jöttek a gázrózsás, különálló, a toronyelembe épített sütőkkel szerelt főzőlapok, a hűtőszekrények közül pedig a rejtett és a kétajtós, különféle extra szolgáltatásokat - mint az italhűtő vagy a jégkészítő - kínáló darabokat keresik a leginkább. A klasszikus konyha elengedhetetlen tartozékai mellett egyre elterjedtebb háztartási géppé avanzsál a mosogatógép és az elszívó is. – A mosogatógép ma már gyakorlatilag nélkülözhetetlen berendezési tárgy - mondja a tervező. – Amellett, hogy gyorsabbá és kényelmesebbé teszik a házimunkát, igen magas hőfokon, a kézi mosogatószerekkel szemben erős vegyi anyagokat használva mosnak, így alaposabban tisztítanak. Az elszívó szintén szükséges tartozék - teszi hozzá - különösen a nyitott konyhák esetében, ahol nagyon fontos, hogy semlegesítsük a főzés közben felszabaduló kellemetlen szagokat.
A hódító high-tech
már-már alapkövetelmény
A konyha legfontosabb elemei a főzőlap, a hűtőszekrény és a mosogató. Ismét divatba jöttek a gázrózsás, különálló, a toronyelembe épített sütőkkel szerelt főzőlapok, a hűtőszekrények közül pedig a rejtett és a kétajtós, különféle extra szolgáltatásokat - mint az italhűtő vagy a jégkészítő - kínáló darabokat keresik a leginkább. A klasszikus konyha elengedhetetlen tartozékai mellett egyre elterjedtebb háztartási géppé avanzsál a mosogatógép és az elszívó is. – A mosogatógép ma már gyakorlatilag nélkülözhetetlen berendezési tárgy - mondja a tervező. – Amellett, hogy gyorsabbá és kényelmesebbé teszik a házimunkát, igen magas hőfokon, a kézi mosogatószerekkel szemben erős vegyi anyagokat használva mosnak, így alaposabban tisztítanak. Az elszívó szintén szükséges tartozék - teszi hozzá - különösen a nyitott konyhák esetében, ahol nagyon fontos, hogy semlegesítsük a főzés közben felszabaduló kellemetlen szagokat.
Fények és anyagok
A konyha belső terének megtervezésénél nem annyira a színeké, mint inkább a felhasznált anyagoké és a világításé a főszerep. A konyhabútorok, munkafelületek burkolásánál számos különféle anyagot alkalmazhatunk. Ezek közül a laminátumok, a különféle mintákban és színekben kapható fóliaborítások, a festett-, fa- és alumíniumfelületek, valamint az üvegfrontok a legelterjedtebbek. Mivel a konyhában elengedhetetlen a tisztaság és higiénia, nagyon népszerűek a rozsdamentes acél- és üvegpultok, rejtett fogantyúk, amelyek, mivel tökéletesen illeszkednek a bútorok felületeihez, még inkább csökkentik a szennyeződés veszélyét .
Sokan szeretnék kőből készült munkalapokkal díszíteni a konyhájukat. Számos kőfajta - mint a márvány vagy a gránit - erőteljes nedvszívó-képessége miatt gyakorlatilag alkalmatlan erre a célra. Szerencsére erre a problémára is született megoldás: a korian nevű, bauxitőrleménnyel és epoxigyantával készült anyagban megtalálható a kő összes jó tulajdonsága, de könnyen tisztán tartható, ráadásul bármilyen bútorelem kialakítható belőle - számtalan színben. A padlóburkolatok kiválasztása is kényes feladat, szerencsére a hagyományos járólapok mellett ma már melegburkolatokat - például lakkozás után leszabott, vízálló parkettát - is alkalmazhatunk, ezzel is kellemesebbé téve a helyiség hangulatát.
A főzőtér megvilágítására is érdemes komoly hangsúlyt fektetni. Fontos, hogy a konyhát az általános megvilágítás mellett pultra irányított fényekkel, neon vagy spotlámpákkal is felszereljük, hiszen munkavégzés közben szükség van helyi lámpafényre. A szigetelem megvilágítása már könnyebb feladat, ezt a plafonra szerelt elszívóba épített fényekkel, vagy a konyha központi lámpatestének gondos kiválasztásával is megoldhatjuk."
Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség