Az OTP rástartol a román CEC-re

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az OTP Bank kötelező érvényű ajánlatot nyújtott be a romániai Casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C.-S.A. (CEC) többségi, 69,9 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására.

A CEC 2005-ben 1,53 milliárd eurós mérlegfőösszeg mellett 1 millió euró adózott nyereséget könyvelt el. Saját tőkéje 2005 végén 158 millió euró, piaci részesedése a mérlegfőösszeg alapján 4,3 százalék volt.
 
A takarékpénztár mintegy 3,1 millió ügyfelét közel 1.400 kirendeltségen keresztül szolgálja ki. A bukaresti székhelyű, lakossági fókuszú pénzintézet tavaly év végén 1,31 milliárd eurós betétállományt és 511,9 millió eurós hitelállományt kezelt.
 
A 69,9 százalékos pakettra az OTP Bank mellett az osztrák Raiffeisen Zentralbank Österreich AG valamint a görög Ethniki Trapeza adott be ajánlatot. Pénzügyi elemzők 500 millió euróra teszik a pakett vételárát, a román pénzügyminiszter viszont a könyvérték több, mint négyszeresére, 700 millió euróra becsülte.

Az OTP Banknak már van egy román leánybankja, az OTP Bank Romania (OBR) S.A. (megvételekor RoBank). A CEC eladásával a romániai bankoknak már a 90 százaléka lesz külföldi kézben, és ezzel a bankprivatizáció gyakorlatilag lezárul.