A nyaralás alatt is eladhatjuk lakásunkat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Bár sokan azt gondolják, ha szabadságukat külföldi üdülőhelyen töltik, a munkával együtt az éppen folyó lakáseladást is felfüggesztik, a vakáció jó alkalom lakáshirdetésre. Távollétünkből előnyt kovácsolhatunk, és némi előkészülettel el is adhatjuk a lakást.

Logikus, ha nem vagyunk eladásra váró otthonunkban, akkor nem is tudjuk azt megmutatni a potenciális vásárlóknak. Igaz, személyesen valóban nem, ám az ingatlan értékesítésének folyamata nem állhat le. Ki tudja, nem akkor érkezik-e a valóban komoly vevőjelölt hívása, amikor éppen az Adriai-tenger hűvös hullámain matracozunk? Márpedig az ingatlanpiac az idén nyáron is pörög, sok területen alig van különbség a tavaszi és nyári szezon forgalma között. A látszólag kezelhetetlen dilemmának van megoldása, mi több, két jó hírrel is szolgálhatunk. Az egyik, hogy egyáltalán nem szükséges azonnal összepakolni a cuccunkat, és hazaindulni. A másik, hogy távollétünkben könnyebb eladni a lakást.

Előny lehet, ha nem vagyunk otthon


Értékesítés - nem feltétlenül kellünk
hozzá.
Közismert az ingatlanközvetítők körében, hogy a vevőjelöltek, eladó használt lakások iránt érdeklődők utálják, ha a tulajdonosok háznézés közben ott lábatlankodnak. Sokkal nehezebb lélektani feladat előtt állnak ugyanis: úgy kell magukat odaképzelniük a jövendő otthon falai közé, hogy még az előző tulajdonos gyerekeinek játékai hevernek szétszórva a földön. Elkedvetleníti őket a sok személy és a sok személyes tárgy, nem látják meg a lehetőséget az átalakításra, átfestésre, a szobák funkcióinak megváltoztatására.

Nem véletlen, hogy a szakértők azt tanácsolják: eladás előtt takarítsunk ki, szabaduljunk meg a kacatoktól és lehetőleg minél több nélkülözhető bútortól, dekorációs elemtől. A családról készült olajfestménynél még a helyén árválkodó szög is jobb, ha értékesítésről van szól. Ilyen nagy kiürítésre pedig nincs is jobb alkalom, mint az egy-két hetes nyaralás előtt. A lakást rendben hagyhatjuk ott, a mindennapi tevékenység nem rontja el a szép rendet. Az ingatlan ráadásul üres, így ha a közvetítő vagy ismerősünk érdeklődőt hoz, egy nyugodt, rendezett, csöndes lakásba vagy házba fog belépni, ahol a zavarás érzése nélkül, bátran kérdezgethet. Ez az első benyomás olyan pozitív, hogy jelentősen növeli a megállapodás, de legalábbis az ajánlattevés esélyét.

Vigyük magunkkal a telefont (Oldaltörés)

Legyen leírva minden fontos adat!
Ehhez persze az is szükséges, hogy előkészítsük az ingatlant. A lényeg, hogy távollétünkben is minden fontos adat elérhető legyen. Tegyük jól látható helyre egy dossziéba, vagy adjuk oda ingatlanosunknak az alábbiakat:
1. Tulajdoni lap
2. Térképmásolat
3. Az ingatlan tervrajza
4. Részletes, jól átlátható leírás az ingatlanról
5. A környék infrastruktúrájának rövid bemutatása (közlekedés, iskola, rendelő, bolt, posta)

Legyen megbízottunk!
Ha távol vagyunk, gondoskodjunk róla, hogy valaki képviselje az érdekeinket, és bejuttassa az érdeklődőket a lakásba. Több megoldás is kínálkozik: adhatunk kizárólagos megbízást az ingatlan-közvetítőnek, ami azt jelenti, hogy senki más nem foglalkozhat ingatlanunk eladásával, még mi magunk sem. Ebben az esetben ő mindent elintéz, ha megkapja a kulcsot. Arra azonban ügyeljünk, és egyeztessünk, hogy ne egyszerre menjünk szabadságra az ingatlanossal. Akkor aztán tényleg semmi esély a gyors eladásra. Ha több ingatlanossal dolgozunk, a kulcsot inkább a szomszédnak vagy valamelyik, szabadságát más időpontban töltő ismerősre, barátra, családtagra bízzuk. Figyeljünk rá, hogy a hirdetésekben az ő telefonszáma szerepeljen.

Telefon és e-mail
Ha megbízottunk inkább csak a mi telefonhívásainkat fogadja, legyünk elérhetőek szabadságolás alatt is. Bármennyire is berzenkedünk tőle, vigyük magunkkal a mobiltelefont, és legalább esténként hallgassuk meg vagy olvassuk el üzeneteinket. Ha vevőjelölt jelentkezik, visszahívhatjuk és összekapcsolhatjuk őt megbízottunkkal. Így nem kell hazautaznunk, vagy a türelmetlen vevőjelöltnek kivárnia másfél hét múlva esedékes megérkezésünket. A nagyobb üdülőhelyeken ma már elérhető az internet (gyakran ingyen), így néhány naponként érdemes e-mailjeinket ellenőrizni, és ha befutott érdeklődő, az előzőek mintájára cselekedni.

Pontos hirdetés
Érthető az a tulajdonosi álláspont is, ha a távollétében nem szeretne idegeneket tudni a lakásában. Hazaérkezésünkig így is van „beetetési” lehetőség. Az interneten megjelenő hirdetésünket úgy kell feladni, hogy nagyon pontosan meghatározzuk az ingatlan helyét. A legjobb, ha utcanév és házszám is szerepel a szövegben. Sok vevőjelölt ugyanis szereti autóval vagy kerékpárral megnézni a környéket és magát az épületet. Pontos házszámmal erre van lehetősége, és ha megtetszik neki, amit lát, kivárja vakációnk leteltét, és akkor nézi meg belülről is lakásunkat vagy házunkat.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség