Meglepte az elemzőket a kamatemelés mértéke

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Meglepte a hétfői 50 bázispontos kamatemelés mértéke az elemzőket, akik 25 bázispontos emelést vártak, a megkérdezettek úgy vélték: év végéig 7,25 százalékra emelkedhet a jegybanki alapkamat.

A Monetáris Tanács hétfői ülésén 50 bázisponttal 6,75 százalékra emelte az irányadó kamatot, amit a 3 százalékos inflációs cél eléréséhez szükséges, a jelenleginél szigorúbb monetáris kondíciók szükségességével indokolt és további kamatemelést helyezett kilátásba.

Nyeste Orsolya az Erste Bank elemzője szerint a hétfőit megelőző kamatdöntő ülés jegyzőkönyve alapján a 25 bázispontos emelést logikusabbnak tűnt, azért is számított erre a piac. Az elemző meglepően szigorúnak tartotta a Monetáris Tanács inflációs kilátásokat illető megállapításainak hangvételét.

Nyeste Orsolya hozzátette: a kamatemelést követően erősödik a forint árfolyama, a kötvénypiacon azonban nem várható jelentősebb változás, mivel ott magasabb kamatemelést áraztak be.

Barcza György, az ING Bank elemzője is úgy vélte, hogy rövid távon kedvező hatása lesz az 50 bázispontos kamatemelésnek a forint árfolyamára.

Az elemző véleménye szerint hosszabb távon ugyanakkor továbbra is bizonytalanná teszi a befektetőket a nemzetközi kamatemelési hullám, valamint a közel-keleti feszültség.