Kamatemelésre számít a piac

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az elemzők többsége arra számít, hogy a jegybank Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal megemeli az alapkamatot. Legutóbb egy hónapja emelt a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa ma kamatdöntő ülést tart, az elemzők többsége arra számít, hogy a testület 25 bázisponttal emeli az alapkamatot. A Monetáris Tanács legutóbb 2006. június 19-én 25 bázisponttal 6,25 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot.

A Monetáris Tanács döntését akkor azzal indokolta, hogy az inflációs folyamatokról megjelent legfrissebb információk és a kormány által bejelentett intézkedéscsomag várható hatásai markáns kockázatokra utalnak.

A forintra nehezedő nyomás azóta enyhült a feltörekvő piacok iránti bizalom általános erősödése és az amerikai kamatemelési várakozások mérséklődése következtében. A 6 százalékos kamatszint 2006. június 19-ig tavaly szeptember 20.óta volt érvényben. A múlt év elején még 9,50 százalék volt a jegybanki alapkamat, amelyet kilenc egymást követő alkalommal csökkentett a Monetáris Tanács.

A legutóbb közétett Reuters-felmérés elemzői konszenzusa szerint a várható hétfői kamatemelés még nem lesz az MNB új monetáris szűkítési ciklusának a vége: az idei év végére a kamat 7,0-7,25 százalékra emelkedhet. Jövőre azonban a várakozás szerint a jegybank visszatérhet a kamatcsökkentési ciklushoz és az év végére 6,5 százalékra süllyedhet a kamat.

A forint várható árfolyamát tekintve a Reuters-felmérésben kilenc elemző közül csak három jósolta, hogy a forint (a június 29-én jegyzett 285 forintos euróárfolyammal) még nem érte el idei mélypontját. A konszenzusok szerint a jövő hónap végén 277, az év végén ennél erősebb, 270, a jövő év végén pedig még erősebb, 260 forint lehet az euró árfolyama. Az eurót pénteken 275 forint körül jegyezték a bankközi devizapiacon.