Lakásvásárlás: új, használt vagy építkezés?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Óriási a kínálat, ezért nehéz dönteni: az új és használt lakás vagy ház megvételének, valamint az építkezésnek is számos előnye van, ha ingatlan megszerzését fontolgatjuk. Összegyűjtöttünk néhány alapvető szempontot a keresés irányának megszabásához.

Új lakás: a garanciális hibáktól kell tartani
© hvg.hu
Ahány ingatlanos, annyiféle tanácsot kapunk, ha feltesszük az első, tájékozódó jellegű kérdést: új vagy használt lakást, házat érdemes-e venni, vagy inkább üres telket és építkezni. A válasz attól is függ, az adott szakembernek éppen miből akad a legnagyobb választéka. A piacon megtalálható nagy számú ingatlanból is nehéz választani, szűkítsük tehát a keresést néhány szemponttal! A lényeg, hogy ugyanolyan vastagságú pénztárcából egészen más életmódot, felkészülést, anyagi ütemezést érhetünk el választásunktól függően.

Az új lakás előnyei
Ami a leginkább vonzó tulajdonsága az új építésű lakásnak, hogy még nincsen kész: a rajzasztalról megvehető. Ennek legfontosabb előnye, hogy így olcsóbban juthatunk hozzá, mintha már készen állna a beköltözésre. A beruházók azért adnak kedvezményt, mert az előleg vagy foglaló befizetésével kissé tehermentesítjük őket a lakópark vagy lakóház előzetes finanszírozásában. Nem elhanyagolható előnye az előre vételnek, hogy beleszólhatunk a kialakításba, a szobák belső elrendezésébe, a burkolatok, szaniterek színébe és minőségébe.
Új ingatlanra jóval több az állami támogatás. A fővárosban és vidéken is nagyobb a támogatott hitel összege, jár a szocpol (fiatalok otthonteremtő támogatása), fiatalok pedig benevezhetnek a Fészekrakó programba. Nem is beszélve a kisebb értékű lakások illetékmentességéről vagy számos illetékkedvezményről.

Nincsenek meglepetések az előző tulajdonostól: az építtető persze követhet el hibákat, és ijesztő rémtörténetek olvashatók a világhálón róluk, ám új építésű ingatlan esetén a problémák garanciálisan orvosolhatóak. Az új lakásokra sokkal inkább jellemző, hogy többnyire kicsik, ennek ellenére (és szemben a használtpiaci választékkal), kis alapterületen is jó minőségűek. Ami egyedül versenyre kelhet velük, az egy-két éves lakás, amelyet első tulajdonosa újonnan vett, és most elad: a minőség továbbra is jó, ám az ár gyakran alacsonyabb.

A használt lakás előnyei
Mivel ma már mindenki hallott a használtlakás-piac túlcsordulásáról, nem nehéz kikövetkeztetni, mennyire lementek az árak. Ha ugyanazt az összeget akarjuk elkölteni az új és a használtpiacon, azt vesszük észre, hogy használtan jó minőségben, mégis nagyobb ingatlant tudunk vásárolni. A jelentős túlkínálat miatt a helyszínek között is dúskálhatunk, nincsen úgy megkötve a kezünk, mintha egy adott kerület éppen készülő lakóparkjai vagy lakókertjei jelentenék az egyetlen lehetőséget. Mivel a használt lakások eladói jelenleg átlagosan 8-10 hónapot töltenek azzal, hogy árulják az ingatlant, amikor komoly vevőt látnak, nem engedik: hajlandók egészen komoly alkuba belemenni. Tehát az amúgy is alacsonyabb kínálati árak még alacsonyabb vételárba torkollnak. Ennél fontosabb szempont pedig nemigen akad.

Az építkezéssel szembeni előnyöket nem is érdemes nagyon részletezni. A leendő tulajdonos megússza azt a hónapokig vagy akár egy évig tartó hercehurcát, amelyet a telek megvétele után átélhet az építkező az engedélyek bonyolult beszerzésétől az elszúrt dolgok folyamatos helyreállításán át a mindig növekvő költségekig.

Fontos előnye a használt lakásnak, hogy már előre megismerhető a szomszédság. Körbejárható a környék, hamar kideríthető, ha éjszaka randalírozó alkoholisták laknak-e a szomszédban, nem pedig a beköltözés során ismerkedünk meg mindenkivel.

Az építkezés előnyei (Oldaltörés)

Az építkezés előnyei
Ha tényleg olyan házat szeretnénk, amely anyagi korlátaink között a mi elképzeléseinket tükrözi elrendezésében, anyagaiban, színeiben, akkor vágjunk bele az építkezésbe.

Ténylegesen személyre szabhatjuk ilyen módon házunkat, ráadásul megfelelő partnert találva akár olcsóbb ikerházat vagy sorházat is felhúzhatunk úgy, hogy az egyik házrész a miénk lesz. Így megosztható a telek ára is, ha nem szeretnénk túl nagy kertet. A telekár egyébként az egyetlen igazán kritikus anyagi kérdés, hiszen egyre ritkább a beépítetlen ingatlan a piacon, ezért aranyárban mérik azt, amely jó helyen fekszik.

Az építkezés – utalva a már emlegetett pénztárcánkra – olcsóbban kijön, mint az ugyanakkora használt ház. Persze csak akkor, ha nem hagyjuk magunkat átverni, és bizony néhány nem teljesen legális trükkhöz folyamodunk (számla nélküli kifizetések). Ezeknek veszélye a garancia elvesztése.

Jelentős előny, hogy az építkezés, anyagi lehetőségeink függvényében ütemezhető. Ha nagyobb házat szeretnénk majd három év múlva, előkészíthetjük, és burkolás, berendezés nélkül lezárhatjuk a tetőteret. Addig az alsó szinten lakunk, összegyűjtjük a megfelelő anyagi erőt, és befejezzük az építkezést.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség