Ingatlanpiac: tisztázott szavak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Mi a különbség a szoba és a félszoba között? Visszajár-e a foglaló? Mekkora a hasznos alapterület? Néhány fontos ingatlanpiaci fogalom és magyarázata következik.

Átlagár
A környéken eladott ingatlanok vételárának összeadása és az ingatlanok számával való elosztás révén kapott átlagos érték. Fontos, hogy nem a kínálati ár számít. Értékbecslésnél használatos, de jó tájékozódó adat, ha egy adott irányítószám-körzet átlagos ingatlanárairól érdeklődünk.

Cserét pótló vétel
Ha valaki eladja ingatlanját és egy éven belül vesz egy másikat, akkor a vétel után fizetendő illeték alapja a két ingatlan árának különbsége lesz. Ha tehát eladunk egy 5 milliós lakást, és veszünk egy 30 milliós házat, akkor az illetéket 25 millió forint után fizetjük, a megfelelő szabályok szerint. A fizetési kötelezettség a másik irányban is fennáll.

Elővásárlási jog
Ha a tulajdonos egy társasházban vagy közös tulajdonú ingatlanban az ingatlant el akarja adni, az elővásárlási jog jogosultja egyoldalú nyilatkozatával elsőbbséget élvez bármilyen külső vevővel szemben. A gyakorlat egyébként az, hogy a többi tulajdonos lemond az elővásárlási jogról, és akadálytalanul létre jön az üzlet, mivel az „elővásárlónak” is ugyanazt az összeget kell kifizetnie, mint a rendes vevőnek.

Értékbecslés
Az ingatlan forgalmi vagy hitelbiztosítéki értékéről adott szakértői vélemény, amely meghatározott ideig érvényes (általában 90 napig). Az értékbecslésnek több módszere ismert, lakóingatlanok esetén a legegyszerűbbet, az összehasonlító elemzést szokták használni. Ennek lényege, hogy a környéki lakások, házak vételi árából számolják ki, mennyit is ér az ingatlan.

Fix kamatozás
A lakáshitel kamatlába nincsen kitéve a jegybanki kamatemeléseknek: a bank ugyanis vállalja, hogy a futamidő alatt végig ugyanazt a kamatot számolja fel. Kamatcsökkenés esetén ezzel veszíthetünk is.

Foglaló
Az adásvételi szerződés megkötésekor szokás átadni a kötelezettségvállalás jeléül. Nem jár vissza. Többnyire pénzösszeg, a megvásárlandó ingatlan 10 százaléka. Ha a ház vagy lakás állapota jogilag rendezetlen, a rendezésig ügyvédi vagy közjegyzői letétbe helyezik. Ha az eladó eláll az üzlettől, a kétszeresét kell visszafizetnie.

Hasznos alapterület
Az ingatlan belső falsíkokkal határolt alapterülete. Tetőtérben az 190 centiméter belmagasság alatti terület. Nem összekeverendő az irodapiacon használt hasznos terület fogalommal, amely a nettó összes területnek azon része, amelyért a bérlő ténylegesen fizeti a bérleti díjat, ha a bérleti szerződés másképpen nem rendelkezik.

Kizárólagos megbízás
Egyetlen ingatlan-közvetítő hirdeti az ingatlant, és csak ő hozhat vevőjelölteket, érdeklődőket. Nyugaton ez a jellemző megbízási forma, nálunk még csak most terjed. Előnye, hogy gyakran határozott időre kötik, és ha az ingatlanos nem teljesít, fizet. Egyik típusa, amikor a tulajdonos sem adhatja el a lakást jutalék megfizetése nélkül, másik típusában a tulajdonos és az ingatlanos párhuzamosan dolgozik. Előnye, hogy az ingatlanos nagyobb figyelmet szentel a munkának, és az első típus esetén térképes keresőn elhelyezhető az ingatlan, mivel a szakember nem fél, hogy kihagyják az üzletből.

Loft
Egyterű lakás, amelyet gyakran volt gyárépületekből, üzemcsarnokokból alakítanak ki. A műteremként is használt ingatlanok nagy alapterületűek, és sokszor nincsenek külön szobák, viszont annál inkább hatalmas ablakok és belógó vasgerendák. Ára a felső kategóriát képviseli. Léteznek loftirodák is.

Ranghely
A lakáshitel jelzáloggal terheli meg ingatlanunkat. A bank kölcsön folyósítása előtt ragaszkodik ahhoz, hogy kölcsöne révén a tulajdoni lapon az első ranghelyre jegyezzék be a jelzálogjogot, így ha nem tudunk fizetni, elsőként őt illeti a végrehajtás joga és az ingatlan értékesítéséből származó összeg követelése erejéig.

Szoba
A méltányolható lakásigény fogalmánál és az ingatlanhirdetések megértéséhez fontos a szoba pontos meghatározása. A padlóburkolat jellegétől függetlenül szoba az olyan helyiség, amelynek hasznos alapterülete meghaladja a 12 négyzetmétert, de legfeljebb 30 négyzetméter. Ha ennél nagyobb a helyiség, úgy két szobaként kell számításba venni. Amennyiben a nappali szoba, az étkező és a konyha osztatlan közös térben van, és hasznos alapterületük együttesen meghaladja a 60 négyzetmétert, úgy két szobaként kell őket figyelembe venni. A félszoba a 6 négyzetméter feletti, de a 12 négyzetmétert nem meghaladó helyiség.

Tájékoztatási kötelezettség
A lakás eladójának kötelessége tájékoztatni a vevőt az ingatlan legfontosabb tulajdonságairól. Különösen ide értendő az ingatlan állapotára, műszaki jellemzőire vonatkozó információ, vagy pedig a jogi helyzettel kapcsolatos tudnivalók sora.

Társasházi lakás
Önálló tulajdonú ingatlan, amely a társasházban található. Külön albetétet képez az ingatlan-nyilvántartásban, feltétele a tulajdonosok által aláírt társasházi alapító okirat. Ellentéte a közös tulajdon, ahol mindenki csak a teljes ingatlan (az épület) egy-egy tulajdoni hányadának birtokosa.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség