Rekordszámú viharkár, az átlag kétszázezerre rúg

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A mostani viharkárok az Aegon Biztosítónál nem nagyobbak, mint a más években megszokottak, míg a Generalinál csaknem 20 százalékkal több volt a kárkifizetés az idén, mint egy évvel ezelőtt.

A keddi özönvízszerű esőzések órákra lebénították a forgalmat Budapesten és az országutakon is. A kivételesen heves felhőszakadás következtében a Generali-Providencia Biztosítóhoz rekord számú, csütörtök délig, közel 1000 vagyonkár bejelentés érkezett - mondta Papp-Váry Borbála, a biztosító kommunikációs vezetője. Elsősorban kidőlt fák, és az alagsorokat, pincéket elöntő vagy lakásokba betörő víz okozta károkat jelentettek az ügyfelek. A károk átlagos nagysága 100-200 ezer forint.

Az időjárás által előidézett káresemények száma a nyári hónapokban kiugróan magas. A Generalihoz május, június és július hónapokban 2004-ben 11 772, 2005-ben 10 984, és 2006-ban összesen 10 694 lakáskár-bejelentés érkezett jégesők, viharok és heves esőzések miatt. Az idén májustól a lakáskár-ráfordítások összege már meghaladta a 720 millió forintot, 2005-ben ez az összeg még csak 622 millió forint volt.

A piacvezető Aegon Biztosítóhoz 1100 kárbejelentés érkezett csütörtök délutánig, ebből 611 Budapestről. A becsült kár 100 millió forint körül lesz - mondta Drevenka Edit, a biztosító kommunikációs vezetője. Ebben azonban nincs semmi különös, náluk a károk nem nőttek, csak amíg tavaly a Mátrában voltak kiugróak a viharkárok, addig most a fővárost sújtotta a természet. Ez a biztosító a 100 ezer forint alatti kárnál ki sem küldi a kárbecslőt, telefonon veszik fel az ügyintézők a kárt, és már utalják is a pénzt.