Olaszország följelentette a Gazpromot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az olasz kormány kedden följelentette az Európai Bizottságnál az orosz Gazpromot és az algériai állami Sonatrach olaj- és gázipari vállalatot azzal a gyanúval, hogy kettejük exportcsere-megállapodása árthat az európai fogyasztóknak.

A megállapodás növeli a függést a korlátozott számú gázellátótól, és az árak emelkedéséhez vezethet, írta az olasz ipari miniszter az EU energiaügyi biztosához intézett levelében. Az EU-bizottság részéről egyelőre annyit mondtak, hogy figyelik a Gazprom-Sonatrach együttműködést.

A két cég pénteken írt alá emlékeztetőt arról, hogy együttműködnek exportcserében egymás vevői számára, együtt alkudnak földgázra harmadik országokban és együttműködnek a cseppfolyósított földgáz piacán is, ahol a Sonatrach vezető helyzetben van.

Az olasz ENI olajtársaság nem siet beengedni az orosz állami többségű Gazprom gázmonopóliumot a gázforgalmazás olaszországi piacára, illetve annak fejében stratégiai partnerséget szeretne magának, hangsúlyozta hétfőn az ENI elnöke, Paolo Scaroni, a Vedomosztyi című orosz lapnak nyilatkozva.