A drága benzin megdobta a Mol nyereségét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Mol nyeresége 38 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, a társaság ezt részben a magas kőolaj- és benzináraknak tulajdonítja.

A Mol Nyrt. az első félévben 257,5 milliárd forint üzleti eredményt és 187,4 milliárd forint nettó eredményt ért el, az előbbi 52 százalékkal, az utóbbi pedig 38 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A szerdán nyilvánosságra hozott nem auditált, konszolidált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült tőzsdei gyorsjelentés szerint a Mol a második negyedévben 102,3 milliárd forint üzleti és 76,7 milliárd forint nettó nyeresége volt, ami 32 százalékkal, illetve 19 százalékkal haladja meg a tavalyit.

A Mol nettó bevétele az első félévben 34 százalékkal, 1.500 milliárd forintra nőtt, míg a második negyedévben 702,2 milliárd forintot tett ki, 29 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Az elemzők a második negyedévre 90 milliárd forint üzleti eredményt és 65 milliárd forintot nettó profitot vártak.

A Mol közölte: a második negyedéves eredményre kedvezően hatottak a magas kőolaj- és benzinárak, a Brent és az Urál típusú olaj ára közötti különbözet, valamint a feldolgozás és kereskedelem szegmens értékesítésének növekedése. Az első féléves nettó eredmény növekedésében szerepet játszott a kutatás-termelés üzletág kiemelkedő teljesítménye, illetve a sikeres gáztranzakció is.