Esett a forint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az eurót fél négy tájban 273,45/55 forinton jegyezték, három forinttal erősebben, mint péntek délután.

Hétfőn gyengült a forint a bankközi devizapiacon: az eurót fél négy tájban 273,45/55 forinton jegyezték, szemben a péntek délutáni 270,30/40 forinttal.  A forint 112 bázisponttal 3,14 százalékra gyengült a plusz/mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. A piaci szereplők bizonytalanok a forint gyengülés okait illetően.

Az alacsony forgalmú, kis likviditású piacon a feltörekvő országok valutái is - bár a forintnál kevésbé - gyengültek annak ellenére, hogy fontos piacbefolyásoló hírek nem láttak napvilágot péntek délután óta. Hétfőn az eurót 270,90-273,90 forint közötti széles sávban jegyezték.

Egyes vélemények szerint a nagy kockázati alapok (hedge fundok) forinteladása gyengítette a forintot, amelyre nyitott dollár/forint pozícióik záráshoz volt szükség. A másik ugyancsak technikai magyarázat szerint az állampapírpiacon több államkötény sorozat kamatát fizették ki hétfőn, és lehet, hogy külföldiek ezt euróra váltva kivitték az országból. Lehetséges magyarázat az is, hogy az azonos kockázati besorolású piacokat egy egységnek tekintő befektetők dönthetnek úgy, hogy ha közép-európai piacokon eladnak, akkor először a forintot, aztán a török lírát adják el, majd a dél-afrikai rand következik - ezeknek az eladásoknak kevés közük van az adott ország gazdasági helyzetéhez.

Mások úgy tudják, hogy konvergencia program leadásának közelgő szeptember elsejei határidejéhez kapcsolódva a piacon pletykák terjengenek arról, hogy a Moody's és a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézetek Magyarország leminősítését készítik elő. A dollárral 214,50/60 forinton kereskedtek, szemben a pénteki 212,30/50 forinttal.

A forintpiacon az overnight és a tomnext kamat 10 bázisponttal 6,80/90 százalékra csökkent, a hosszabb lejáratokon 3-4 bázisponttal emelkedtek a kamatok.

Az állampapírok másodpiacán az eladások határozták meg a kereskedés menetét, a hozamszintek főleg a 2-3 éves középlejáratokon emelkedtek. A másodpiaci referenciahozamok 5-10 bázisponttal voltak magasabbak hétfőn a pénteki szinteknél. A csütörtökön aukcióra kínált 2009/F államkötvény referenciahozama 9 bázisponttal 8,10 százalékra nőtt. A kereskedők ugyanakkor megjegyezték, hogy a 10 éves amerikai kincstárjegy hozama ismét 5 százalék közelébe került, ami egy hét alatt csaknem 10 bázispontos emelkedés.