A PM 167,1 milliárd forint államháztartási hiányt vár

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Pénzügyminisztérium augusztusra pénzforgalmi szemléletben – önkormányzatok nélkül –167,1 milliárd forint államháztartási hiányt vár, az első háromnegyed évre 1.562,6 milliárd forintot – jelentette be Katona Tamás, a szaktárca államtitkára, hozzátéve, hogy a konvergencia program társadalmi vitája a jövő héten kezdődhet.

Júliusban az előzetes adatnak megfelelően az államháztartás 32,9 milliárd forint többlettel zárt, így az első hét hónap után az összesített hiány 1252 milliárd forint volt, ami az éves előirányzat 70,9 százalékának felel meg és egyenlő a GDP 5,4 százalékával – mondta Katona Tamás.

Júliusban a bevételek a vártnál kedvezőbben alakultak, ami egyaránt érvényes az általános forgalmi adóra, a társági adóra és az egyszerűsített vállalkozói adóra – közölte Katona Tamás. "A Pénzügyminisztérium érdemben nem változtatott a háromnegyed éves, illetve az éves hiányprognózison, noha szeptember végére a korábbinál 20 milliárddal kisebb, az év végére pedig 2 milliárddal nagyobb hiányt vár" – jelezte az államtitkár. Az új prognózis szerint kilenc hónap után a pénzforgalmi deficit 1562,6 milliárd forint lesz, az év végére pedig 1769,6 milliárd forint.

Nincs veszélyben a Pénzügyminisztérium ez évi, 4 százalékos GDP növekedésre vonatkozó prognózisa azután, hogy a KSH napokban közölt gyorsbecslése szerint a II. negyedévben a naptárhatást is figyelembe véve a bruttó hazai termék (GDP) a bázishoz képest 3,9 százalékkal bővült, miközben a nyers mutató 3,6 százalékos növekedést mutat - mondta Katona Tamás.

"A statisztikai mérés akkor mutatja meg a valóságos folyamatokat, ha azonos időszakot hasonlít össze, s ennek alapján látható, hogy ebben az évben 2 nappal kevesebb munkanap volt a II. negyedévben, így a naptárhatást kiszűrő index 3,9 százalékos GDP növekedést mutat, a nyers adat pedig 3,6 százalékot" – magyarázta Katona Tamás, aki néhány évvel ezelőtt a KSH elnöke volt. Az államtitkár elmondta azt is, hogy az első negyedévhez képest 0,9 százalékkal nőtt a gazdaság, míg az első negyedévben – hasonlítva 2005 utolsó negyedévéhez képest – 0,7 százalékkal.

A statisztikai számbavétel sajátosságára az ipari termelés adatánál is felhívta a figyelmet Katona Tamás, aki elmondta: az első félévben az ipari termelés ugyan 10 százalékkal haladta meg a tavalyi első hat havit, ugyanakkor a GDP szempontjából a növekedési ütem lassulást jelez, mivel 2005 első félévében még ennél is gyorsabban bővült az ipari termelés.

A reálkereset az első félévben 5,4 százalékkal emelkedett, miközben a költségvetési szféra létszáma 2,1 százalékkal csökkent, a versenyszférában dolgozóké viszont 0,7 százalékkal nőtt - ismételte meg a KSH csütörtökön megjelent információit az államtitkár, jelezve: nem látszik reálisnak az a veszély, hogy a már bejelentetett intézkedések nyomán 2006-ben csökkenhet a reálkereset.