Sikeres államkötvény aukciók, erősödő forint

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több mint kétszeres jegyzés érkezett a 2011/B ötéves és a 2016/C államkötvény csütörtöki aukciójára is - nem igazolódtak azok a félelmek, amelyek a kamatadó bevezetése előtti utolsó napon az egyéves papírok elszívó hatásától tartottak.

A délelőtt erősödő forint növelte a külföldi befektetők bizalmát a magyar államkötvények iránt is, ugyanígy hatott az amerikai államkötvények hozamának csökkenése is - mondták el a piacon.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki közleménye szerint a 2011/B ötéves államkötvényből felajánlott 45 milliárd forintnyi mennyiségre 111,14 milliárdos jegyzés érkezett, ebből a tervezettnél 5 milliárddal többet, 50 milliárd forintnyit fogadtak el.

Az aukción 8,01 százalékos átlaghozam alakult ki a nemzetközi értékpapír-szövetség (ISMA) ajánlása alapján számolva, ez 2 bázisponttal magasabb a szerdai másodpiaci referenciahozamnál, az augusztus 3-án tartott legutóbbi ötéves államkötvény aukció átlaghozamát pedig 17 bázisponttal haladta meg. A legalacsonyabb aukciós hozam 7,95, a legmagasabb 8,04 százalék volt.

A 2016/C tízévesből felajánlott és értékesített 40 milliárd forintra 82,95 milliárd forintnyi jegyzés érkezett.

Az aukción 7,65 százalékos átlaghozam alakult ki, ez 5 bázisponttal magasabb a szerdai másodpiaci referenciahozamnál, az augusztus 3-i előző értékesítés átlaghozamánál pedig 28 bázisponttal nagyobb. Az elfogadott legkisebb hozam 7,60 százalék, a legnagyobb 7,68 százalék volt.

Az államkötvények másodpiacán átlagos forgalomban néhány bázisponttal csökkentek a hozamok délelőtt.

A forint árfolyama javult az előző napi szintekhez képet. Délben az euróval 274,40/50 forinton kereskedtek, szemben a 275,40/50-es szerdai kurzussal.