Gajdos Attila, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Békés megyei önkormányzati listavezetője szerint az elmúlt egy esztendő alatt a bérfőzetés díja a literenként átlag 750 forintról átlagosan ezer forint fölé emelkedett. Szerinte azért növekedett a bérfőzetés díja, mert az elmúlt évben négy alkalommal is emelték a szeszadót, ráadásul most a gáz árának emelését követi a tűzifa árának emelkedése is.
A megyei önkormányzati elnökjelölt, aki maga is főzet pálinkát, elmondta, hogy Szarvas térségében az utóbbi tíz év egyik legjobb szilvatermése várható, ám a családi házak udvarán termő szilvamennyiség lefőzetése komoly költséget jelent a tulajdonosoknak.
Száz hektoliter cefréből 10 liter pálinkát lehet kinyerni, ám ennek bérfőzetési díja immár eléri a 60 ezer forintot - mondta a politikus, aki attól tart, hogy a megnövekedett előállítási költségek miatt többen inkább a "feketefőzetést" kockáztatják meg, hiszen a megtermett nagyobb mennyiségű szilvával valamit kezdeni kell.
Gajdos szerinte a kormány az uniós csatlakozás nyomán vállalt feltételek miatt továbbra is emelni fogja a szeszadót, s ezzel hosszabb távon veszélybe kerülhet a békési szilvapálinka is. Az lenne a megoldás, ha a családok által termesztett szilva bérfőzetése egy bizonyos mennyiségi határon belül adókedvezményben részesülne.