Ígéretes jövő előtt áll a hazai biobor-üzletág

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hazai biobor-előállítás rohamos fejlődés előtt áll, jelenleg mindössze 600-700 hektáron termelnek olyan szőlőt, amelyből biobort lehet előállítani.

A VII. Országos Bioborversenyre 23 tételt neveztek a borászatok, ebből a mennyiségből a zsűri döntése alapján három bor kapott arany érmet, nyolc pedig ezüstöt. Módos Péter, a zsűri elnöke elmondta, hogy az 1960-as évekig - azaz a nagyüzemi szőlőtermesztés megjelenéséig - gyakorlatilag minden Magyarországon előállított bor biobornak minősült.

A szakemberek biobornak nevezik azt a bort, amelyet olyan szőlőből állítanak elő, amelyet csak ökológiailag engedélyezett vegyszerekkel - például rézzel, kénnel - kezelnek, továbbá a bort csak természetes úton, természetes anyagok hozzáadásával készítik. Az így előállított bor a kereskedelmi forgalomban lévők többségénél 2-2,5-szer drágább, ugyanakkor egy hektárra számítva 20-25 százalékkal kevesebb bort lehet ilyen technológiával előállítani.

Magyarországon ökogazdálkodással, azaz biotermeléssel jelenleg 1200-1300 termelő foglalkozik. Mintegy 90 százalékuk növényeket termeszt, és csak 10 százalékuk foglalkozik állattenyésztéssel. Szakértői becslések szerint a bioélelmiszerek eladásából évente jelenleg 20-30 milliárd forint árbevétel származik, a magyar bioélelmiszerek 80 százaléka azonban exportra megy.