Elemzők szerint hétfőn ismét kamatot emel az MNB

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Reuters által készített szeptemberi felmérés szerint az elemzők többsége úgy véli, hogy a jegybank hétfőn ismét kamatot emel.

A Magyar Nemzeti Bank épülete.
Hétfőn kamatemelés várható
© Magyar Nemzeti Bank
A közlemény szerint a 14 megkérdezett elemző többsége 25 bázispontos emelésre számít hétfőn, ami 7,5 százalékra növelné az alapkamatot. Négy elemző várt fél százalékpontos lépésre és csak ketten voltak, akik szerint a Monetáris Tanács ebben a hónapban nem nyúl a kamatokhoz.

A negyed százalékos emelés az eddigi szigorítási ütem lassulását jelentené - olvasható a közleményben. Az elemzői konszenzus szerint a monetáris szorítás 8-8,25 százalékos alapkamatnál éri majd el a csúcspontját, az év vége és a következő év közepe között.

Az elemzők úgy látják, hogy a jegybank 2007 második félévében kezdheti el újra „visszanyesni” a kamatokat az infláció év eleji mérséklődését követően. Az idén szeptemberre az augusztusi 3,5 százalék után 5,2 százalékos éves inflációt, decemberre már 6 százalékot vetít előre az elemzői konszenzus, a jövő év végére azonban a drágulás üteme 4,7 százalékra lassulhat.

Az éves átlagos infláció az idén 3,7, jövőre már 6,3 százalék lehet, 2008-ban azonban már csak 3,9 százalék. Ez 15 bázisponttal alacsonyabb szint, mint amit a múlt havi felmérés valószínűsített, de még mindig jelentősen az MNB három százalékos középtávú célja felett van.

Az augusztus 28-i 0,5 százalékpontos kamatemelést követően csaknem 4 százalékot erősödött a forint, ennek mintegy felét azonban ezen a héten „fel kellett adnia". A gyengülés azután következett be, hogy Budapesten tüntetések kezdődtek a miniszterelnök leváltásáért és zavargások törtek ki, a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet stabilról negatívra változtatta Magyarország hitelminősítésének kilátását azzal az indokkal, hogy a politikai bizonytalanság kérdőjeleket állít a költségvetési kiigazítás végrehajtása elé.

Az elemzők és a devizakereskedők szerint a forint viszonylag stabil maradt a belpolitikai hírekhez képest, de megvan a veszélye a későbbi jelentős gyengülésnek, ha a belpolitikai feszültség feloldásaként késedelmet szenved az Európai Unióban legmagasabb állami költségvetési hiány csökkentése.

Az elemzői konszenzus 270 forintos euró árfolyamot valószínűsít az év végére, ami megegyezik az egy hónappal korábbi előrejelzéssel. Az elemzők továbbra is arra számítanak, hogy jövőre jelentősen lassul a gazdaság növekedése: az idei évre 3,9, 2007-re 2,4 százalékos növekedést jelez előre a konszenzus.

Az államháztartási hiány az elemzők szerint idén a GDP 10 százaléka lesz, jövőre pedig 6,8 százalék – ez lényegében megegyezik a kormány jelenlegi céljaival. Ez azonban több elemző szerint nem jelenti azt, hogy Magyarország megmenekül hitelminősítése további leértékelésétől.

Csak öt elemző adott választ arra a kérdésre, várható-e, hogy a Moody,s leminősíti a magyar állam adósságát. Közülük négyen igennel válaszoltak és csak egy elemző vélekedett úgy, hogy nem kerül sor a leminősítésre.