IBM – Nyugat-Magyarországi Egyetem együttműködés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Szeptember 21-én adták át a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának felújított épületét Sopronban, amely az informatikai oktatást és kutatást szolgálja.

Amint a korábban technikumként működő épület véglegesen az egyetem tulajdonába került, négyhónapos, intenzív felújítás keretében az oktatás és kutatás céljainak megfelelően teljesen átalakították. Az épület ma már eleget tesz a mozgáskorlátozottak akadálymentes közlekedését előíró követelményeknek is. Az informatikai oktatásban ez az épület lesz a meghatározó létesítmény, itt kapnak helyet az IBM-mel történő együttműködést szolgáló laboratóriumok és tantermek is.

Az IBM-mel közös kutatás aszolgáltatóipar lehetséges szerepét vizsgálja a fenntartható fejlődésben. A munka a Nyugat-Magyarországi Egyetem berkein belül folyik, az informatikai cég pedig pénzügyi támogatást nyújt. A szolgáltatóipar kutatása egészen fiatal tudományág. Az IBM az SSME (Services Sciences, Management and
Engineering) program keretében már évek óta elősegíti, hogy olyan alkalmazott tudományok kutatásai kaphassanak zöld utat, amelyeknek a gazdasági életben is komoly pozitív hatásai lehetnek.

Az IBM stratégiájának része, hogy kutatási együttműködést kössön olyan felsőoktatási intézményekkel, amelyek a gazdaság, és ennélfogva az egész ország érdekében szeretnének fontos kutatásokat elvégezni. Ennek a stratégiának egy újabb állomása a most megkötött megállapodás.

Suhajda Attila, az IBM Magyarország kormányzati programok igazgatója elmondta, hogy a régióban egyelőre alacsony a potenciál a szolgáltatások területén, ezen a helyzeten kell mielőbb változtatni. A világgazdaság is a szolgáltatóipar felé mozdult el. Ma már nem az IT hajtja a gazdaságot, hanem a szolgáltatóipar, és az ebből következő komplex kihívásokra jött létre ez a fiatal tudományág, amit az IBM jó szívvel támogat" –magyarázta az együttműködés okait Suhajda Attila.

A szolgáltatóipar alatt nem csupán a kisebb magánszolgáltató cégeket kell érteni: ide tartoznak akár a kórházak, önkormányzatok is, amelyek elsődleges érdeke, hogy professzionális, felkészült és magas színvonalú szolgáltatást nyújtsanak ügyfeleiknek. Ehhez speciális szaktudás kell, amelynek nincs még kialakult, megfelelő oktatása sem a felsőoktatásban, sem a felnőttképzésben. A mostani kutatási együttműködéstől azt is várják, hogy a fontos nyugat-magyarországi régióban megfelelő szakember gárda nőjön fel az évek folyamán.

A munka fókuszában a fenntartható fejlődés áll, az egyetem kutatói azt vizsgálják, hogyan lehet a szolgáltatásiparon keresztül minél teljesebb körű környezetbarát, környezettudatos megoldásokat alkalmazni, akár az önkormányzatok, akár a kisebb szolgáltató cégek esetében. A kutatás eredményei konkrét gazdasági hatással is járhatnak, ha a régióba tudják vonzani a külföldi, vagy akár belföldi befektetőket. A fenntarthatóság kivívásához megfelelő szakember gárdát is ki kell nevelni, ami az egyetem elsődleges feladata.