Nem estek pánikba a befektetők

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A múlt heti magyar, lengyel, thaiföldi és brazíliai események kellemetlenül figyelmeztették a befektetőket a felzárkózó piaci részvények és kötvények kockázataira, de nincs pánik, ami arra vall, hogy egyelőre senki sem "írja le" ezeket az eszközöket.

A magyarországi nyugtalanságra, a lengyel kormány összeomlására, a thaiföldi katonai puccsra, a brazil elnökválasztást megelőző politikai botrányokra a tőkepiaci résztvevők mérsékelten reagáltak, az alapkezelők ugyanis a hosszabb távú kilátásokat tartják szem előtt, írta a Dow Jones hírügynökség hétfőn.

A magyar és a lengyel részvénytőzsdéket nem rázták meg különösebben a fejlemények. A BUX mutató 5,3 százalékot vesztett a múlt héten, a varsói WIG20 1,4 százalékkal zárt alacsonyabban pénteken, miután a lengyel kormánykoalíció csütörtökön feloszlott. A szintek megfelelnek az augusztus közepinek. Közben a múlt héten a londoni FTSE-100 0,93 százalékkal, a frankfurti DAX-30 0,92 százalékkal gyengült.

Mind a budapesti, mind a varsói tőzsdemutató továbbra jócskán is a júniusi nemzetközi mélypontok fölött van, a BUX 18 százalékkal, a WIG20 19 százalékkal, miközben a EuroStoxx50 csak 13 százalékot nyert azóta.

Hétfő reggel a forint, 277,29-59/eurón, 0,07 százalékkal gyengébb volt a londoni bankközi piacon a vasárnap estinél, miközben a zloty 0,27 százalékkal erősödött, a szlovák korona 0,13 százalékot nyert, a cseh korona nem változott, ellenben a dollárral szemben a forint 0,14 százalékkal 216,31-65/dollárra erősödött, a zloty 0,18 százalékot, a szlovák korona 0,12 százalékot, a cseh korona 0,14 százalékot nyert. Itt már elsősorban az euró és a dollár viszonya alakítja az árakat: a dollár negyedik napja esik az erős lassulást sejtető amerikai gazdasági adatok miatt.

A hosszabb távra vagy akár csak egy-két évre tervező befektetők számára továbbra is vannak lehetőségek Közép- és Kelet-Európában - mondta a hírügynökségnek az 500 millió font térségi befektetést kezelő, edinburgh-i Standard Life Investments alapkezelő illetékes igazgatója, Jason Hepner. –

A magyarországi befektetési kockázat jelenleg magas, mert a nyugtalanság talán nem múlik el gyorsan és nem ígérkezik hirtelen javulás a magyar mérlegekben sem. Mint euróövezeti tagjelölt, Magyarország vonzó lehet konvergencia-szempontból, de a politikai és a piaci kockázatok óvatosságra intenek - mondta viszont az ABN Amro Asset Management alapkezelő amszterdami szakértője, Maarten-Jan Bakkum. Azonban ő is hozzátette: - A gyengébb forint mindenesetre érdekessé teheti a sokat exportáló vállalatok részvényeit a kockázatkedvelő befektetők számára.

Az elemzők elégedetten állapították meg, hogy a múlt heti események hatása nem érződött a felzárkózó piac egészén. - Nem kapunk általános fertőzést, mert a befektetők többsége hosszú távra tervező intézményi befektető, és ennek egyensúlyozó hatása van - mondta a londoni Ashmore Investment Management elemzőcsoportjának vezetője, Jerome Booth.

Noha egyes országokban vannak egyedi problémák, a felzárkózó piacok továbbra is vonzók, mert általában erős az exportjuk, nagyok a tartalékaik és a korábbiakhoz képest kisebbek a dollárban jegyzett adósságaik. Ezek a piacok, meglehet, elég drágák, de jelenleg senki sem gondol jelentős kiszállásra, eladásra - vélekedett a Standard Life Investments befektetési felelőse, Andrew Milligan. Az edinburgh-i alapkezelő térségi igazgatója, Jason Hepner azonban ehhez hozzátette: - Magyarországon mindenesetre nehéz megítélni a nagyon közeli kilátásokat. A kellemetlen zajok legrosszabbja bizonyára már mögöttünk van, de nem lehetünk biztosak benne, hogy a takarékossági program miatt a helyzet nem rosszabbodik-e még, mielőtt javulni kezd.