Kiterjesztik az euróhamisítás elleni programot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az eurót még nem használó EU-tagállamokra is ki kell terjeszteni azt az uniós programot, amelyet az euró hamisítása ellen hoztak létre öt évvel ezelőtt – értett egyet a többi uniós szervvel az Európai Parlament a témáról szerdán a strasbourgi plenáris ülésén elfogadott jelentésben.

Euróbankók. Valódinak látszik
© sxc.hu
A Periklész éves költségvetése 1 millió euró, a program támogatja az információcserét (szemináriumok, workshopok, találkozók, konferenciák), a kiküldetéseket és csereprogramokat, illetve a szakmai, tudományos és operatív segítségnyújtást.

A Periklész program az EP-képviselők szerint „vitathatatlanul igen jelentős szerepet játszott az euró védelmében és a hamisítás elleni küzdelemben, ami a program jelenlegi alapokon történő folytatását indokolja”.

A jelentés szerint a Periklész maradéktalanul teljesítette a kitűzött célokat, az uniós tagállamok vagy tagjelöltek vizsgálatán túl „olyan érzékeny földrajzi térségek azonosításában” is segített, ahonnan „igen nagy mennyiségű hamisított bankjegy érkezett”. Példaként Kolumbiát említi a szöveg.

Friss adatok szerint tavaly az előző évinél 30 százalékkal több, összesen 96 ezer hamis euróérmét azonosítottak és vontak ki a forgalomból az Európai Unió országaiban. Két évvel korábban még csupán 26 ezer, 2004-ben 75 ezer érmére bukkantak. Az EU közös pénzének 2002-es bevezetése óta tavalyig összesen mintegy 200 ezer hamis érmét foglaltak le.

Tavaly három pénzhamisító műhelyt lepleztek le, egyet-egyet Magyarországon, Lengyelországban, illetve Bulgáriában. Az euró forgalomba hozatala óta összesen tizenegy ilyen gyártóra bukkantak EU-szerte.

Ami a bankjegyeket illeti, a hamis darabok száma az Európai Központi Bank közlése szerint valamelyest csökkent tavaly, az előző évi 594 ezerről 579 ezerre. Az érmék közül a kéteurós a leginkább hamisított, míg a bankjegyek között az ötvenest kedvelik legjobban a csalók.

A hamis érmék száma mindazonáltal még mindig csupán töredéke a forgalomban lévő, összesen 63 milliárd valódi érmének és 10,4 milliárd bankjegynek.