Pénteken is csökken az olajár

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Péntek reggel tovább olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon, miután csütörtökön az OPEC termelésével kapcsolatos spekulációk napközben még segítettek az áraknak.

Várható, hogy egyes tagországok, például Nigéria, informálisan kissé csökkentik a termelésüket októbertől, de OPEC-szintű termeléscsökkentés nem ígérkezik, és csütörtök estére már nagyrészt a hosszabb távú kilátások határozták meg az ármozgást. A túlkínálat és a tartalékok nagyok, a nyári autóvezetési szezon után és a téli fűtési szezon előtt a kereslet viszonylag gyenge, és később sem ígérkezik nagy kereslettöbblet, mert az amerikai és a kínai gazdasági növekedés előreláthatólag tovább lassul.
 
A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi, novemberi határidőre péntek reggel hordónként (159 liter) 62,60 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS-jegyzésében, 16 centtel olcsóbb a csütörtöki New York-i zárónál.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, októberi határidőre péntek reggel gallononként (3,78 liter) 1,4975 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0036 dollárral olcsóbb a csütörtöki NYMEX-zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta a legközelebbi, novemberi határidőre péntek reggel hordónként 62,29 dollár volt az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében, 25 centtel olcsóbb a csütörtöki zárónál.

Péntek reggel az arany unciánként (31,1035 gramm) 602,30 dollár volt Londonban azonnali szállításra, 0,10 dollárral olcsóbb a csütörtöki későinél.