Több mint négyszeres jegyzés a likviditási kincstárjegy aukción

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A hathetes hátralévő futamidejű likviditási diszkont-kincstárjegy hétfői aukcióján a felajánlott 30 milliárd forintos mennyiségre 125,22 milliárd forintnyi ajánlat érkezett az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tájékoztatása szerint, ebből 30 milliárdnyi ajánlatot fogadtak el.

Az aukción 8,13 százalékos átlaghozam alakult ki a nemzetközi értékpapír-piaci szövetség ajánlása alapján számítva (ISMA), ami 5 bázisponttal magasabb a három hónapos diszkont kincstárjegy pénteki másodpiaci referenciahozamánál, a szeptember 25-én tartott korábbi aukció átlaghozamát pedig 21 bázisponttal haladja meg.

A legalacsonyabb aukciós hozam 8,05 százalék, a legmagasabb 8,14 százalék volt. A piacon úgy vélik, hogy a hozamszintek alapján a Monetáris Tanács október 24-én esedékes kamatdöntő ülésén csak 25 bázisponttal emeli meg a jelenleg 7,75 százalékos jegybanki alapkamatot.

A külföldi befektetők egyelőre optimistán viselkednek a magyar és a közép-európai piacokon, az állampapírok másodpiacán 5-8 bázisponttal csökkentek a másodpiaci referenciahozamok, a határidős kamat üzleteket (Forward Rating Agreement) 10-13 bázisponttal alacsonyabb kamatra kötötték. A forgalom mérsékelt volt, mivel az amerikai és a japán piacok zárva tartanak.

A héten a keddenként szokásos három hónapos diszkont-kincstárjegy aukción kívül - amelyre 30 milliárd forintnyit kínál fel az ÁKK. Szerdán visszavásárlási aukciót rendeznek a jövő év első felében lejáró 2007/F és 2007/D államkötvényekre, csütörtökön pedig 75 milliárd forintnyi hároméves államkötvény aukciójára kerül sor. Mindezeket számba véve a héten 30,2 milliárd forintnyi nettó állampapír kibocsátással számol az ÁKK.