Félmillióval több sertést vásárolnának fel a feldolgozók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Jelenleg mintegy 500 ezer sertés hiányzik a piacról, ennyivel többet tudnának felvásárolni és feldolgozni a magyar húsüzemek – közölte Berczik Attila, a Magyar Húsiparosok Szövetségének ügyvezető titkára.

Féldisznó. Nem nő a a fogyasztás
© ohki.hu
A szakember elmondta, hopgy Magyarországon egy augusztusi felmérés szerint mintegy 4,1 millió sertés volt, 3 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakához képest. Ez a piacon jelentős áremelkedést eredményezett. Így a magyar sertés ára már magasabb az unióban mért átlagárnál.

A magyar feldolgozók élősúlyban számítva egy kilogramm sertésért 345-350 forintot fizetnek. A 39. heti hasított félsertés ár kilogrammonként Magyarországon 438 forint volt, míg az unió átlagára 414 forintot tett ki. A 40. héten egy kilogramm hasított félsertés ára Magyarországon mintegy 430 forint körül volt, addig az EU-ban az átlagár 408 forint körül alakult.

Berczik Attila érthetetlennek tartja, hogy a keresleti piac ellenére Magyarországon nem emelkedik a sertéstartási kedv. Ellentmondás szerinte az is, hogy míg az Európai Unióban dinamikusan nő a sertéshús-fogyasztás, addig Magyarországon ez a tendencia nem érvényesül, sőt a fogyasztás jelentős visszaesését tapasztalták a szeptemberi kiigazító intézkedések hatásaként.

Hússzövetség vezető tisztségviselője szerint a feldolgozó cégek szinte egyáltalán nem tudták érvényesíteni a szeptemberi kiigazító csomag hatását a kereskedőknél. Annak ellenére, hogy jelentős mértékben növekedtek az energiaárak és emelkedtek a közterhek és az adók is, valamint több lett az áfa is az élelmiszereken, a kereskedők a húsipari cégek áremelési kísérleteit rendre megtorpedózták. Volt nem egy olyan vállalkozás, amely még az áfa-emelés hatását sem tudta érvényesíteni áraiban. A húsipari cégek költségei viszont a szeptemberi kiigazító csomag hatására nettó értékben mintegy 3 százalékkal emelkedtek.

A szakember rámutatott, hogy Magyarország európai uniós tagsága óta jelentős mértékben megnőtt az EU más országaiból származó sertéshús aránya a magyar piacon, jelenleg 15 százalékra tehető. A fogyasztás mintegy 20 százalékára becsülhető a feketegazdaságban megtermelt hús mennyisége is.