Csillag István: radikális átalakításokra és reformokra van szükség

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A költségvetési kiigazítás nyomán helyreálló államháztartási egyensúly csak akkor tartható fenn, ha 2007-2008-ban radikális átalakításokra és reformokra szánja el magát a kormány és a társadalom – mondta Csillag István, az Eximbank Zrt. elnöke, szerdán a Heller Farkas Szakkollégium „Reform és növekedés” című konferenciáján.

„A közteherviselés reformja nélkül a szükséges célok nem valósíthatók meg, ma már nem elégséges az állami szférán belüli megtakarítás” – mondta a volt gazdasági miniszter.

A bevezetendő reformlépések között említette a tb-befizetés reformját, ezen belül egységes, havi 3-5 ezer forintos egészségügyi bérletet – a nyugdíjasoknak is –, önállósított táppénzbiztosítást a rokkantnyugdíjasoknak.

Az egészségügy reformja során egészségügyi szolgáltatókká, amolyan sajátos „vállalatokká” kell átalakulniuk az intézményeknek, sőt a háziorvosoknak is, ahol a költségeket mérik és azokat az egészségügyi magánbiztosítók ellenőrzik – mondta Csillag István.

Szektorsemleges, a tőke- és munkajövedelmeket, valamint a fogyasztást terhelő egységes, de nem egykulcsos adózást sürgetett a volt gazdasági miniszter, aki szerint „ahogy Szlovákiában, nálunk is így biztosabbá tehető a költségvetés bevétele, mert nem lehet átjárni a különböző adónemek között”.

Csillag István felvetette, hogy a hosszabb távú egyensúly és a szükséges reformok bevezetése miatt most indokolt tehet egy kétéves, 2007-2008-as költségvetés beterjesztése.