10 millió forint bírsággal sújtotta a GVH a Haszon Lapkiadó Kft-t

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megtévesztőnek minősültek a Haszon magazin példányszámára vonatkozó közlések, ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Haszon Lapkiadó Kft.-t jogsértő magatartásért 10 millió forint versenyfelügyeleti bírsággal sújtotta - közölte a hivatal az csütörtökön.

A Haszon Lapkiadó Kft. a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított azáltal, hogy az internetes honlapján közzétett médiaajánlatában tényekkel alá nem támaszthatóan közölte a 2005. júniusa és szeptembere közötti, valamint a 2006. áprilisi példányszámaira vonatkozó adatokat - olvasható a GVH közlésében.

A GVH indokolásában rámutatott, hogy a nyomtatott sajtóban meg kell különböztetni a lap olvasóit és a lapban reklámot megjelentetni szándékozókat. Hozzáteszik: a médiaajánlatokban közölt példányszámadatok azon vállalkozások részére hordoznak üzenetet, akik ennek ismeretében döntenek arról, hogy melyik kiadványban jelentetik meg hirdetéseiket.

A közlemény szerint a Magyar Terjesztés-Ellenőrző Szövetség (MATESZ) gyorsjelentéseinek adatai alapján bizonyítást nyert, hogy a kiadó a közléskor nem is szándékozott kinyomtatni a lapot abban a példányszámban, amelyet a médiaajánlatában közölt.

A GVH emlékeztet, hogy az utóbbi négy-öt évben több mint tíz hasonló eljárásban találta jogsértőnek különböző lapkiadók példányszámokra, olvasottságra vagy más médiák esetében a nézettségre vonatkozó közléseket.