A stabilizációs csomag hatása már érződik a hitelkérelmeken

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Magyar Cetelem Bankhoz (MCB) szeptemberben beérkezett hitelkérelmeken már érződik a kormány stabilizációs csomagjának hatása: a korábbinál kevesebben kértek hitelt - mondta Lendvai János elnök-vezérigazgató.

A Cetelem eddigi hitelkihelyezése nagyjából a terv szerint alakult, az év végi kilátások azonban az elnök-vezérigazgató szerint bizonytalanok. Lendvai János arra számít, hogy a többség - ahogy gazdasági megszorítások idején jellemző - inkább megtakarításait fogja növelni és visszafogja beruházásait, így a hitelfelvételt is.

Lendvai szerint a korábbinál nehezebb kezelni a portfoliót, már érződik, hogy a lakosság eladósodottsága nőtt, és hogy sokan kicentizték a hitelfelvételt. Elképzelhető, hogy ez a céltartalékon is meglátszik majd - mondta.

A gazdasági helyzet romlásakor általában a fogyasztási hiteleket nyújtók járnak legrosszabbul. Ha valaki nem tudja valamennyi kölcsönét törleszteni, először az áruhitelek törlesztését szünteti be, lakását ugyanis senki nem akarja elveszíteni, és a gépkocsi hiteleket is fizetik, amíg tudják.

A Magyar Cetelem évek óta piacvezető az áruhitelezésben és a hitelkártya-kibocsátásban. A banknak több mint 450 ezer kártyája van forgalomban, az idén kibocsátott új kártyák száma meghaladja majd a százezret.

A bank egyik fontos partnere az Euronics, ügyfeleinek a Cetelem együttműködésük nyolc éve alatt több mint 26 milliárd forint hitelt nyújtott, üzleteiben közel 2,5 milliárd forint értékben vásároltak AURA hitelkártyával. A százezredik AURA Euronics hitelkártyát októberben bocsátották ki.

Az MCB az idei évre 57 milliárd forint, a tavalyinál 8-10 százalékkal több új hitel kihelyezését tervezte, az adózás előtti nyereség pedig az üzleti terv szerint az idén 4-5 százalékkal, 5,1 milliárd forintra nő.

A profittervet az elnök-vezérigazgató szerint várhatóan nem sikerül teljesíteni, mert a tulajdonossal egyetértésben jelentős fejlesztésekbe fogtak. Ezek egy részéről az éves terv elkészülte után született döntés - tette hozzá.

Az MCB egyébként az eszközhatékonyságot és a tőkehatékonyságot tekintve is a legjobb bankok között van: a Figyelő legújabb TOP 200 kiadványa szerint a sajáttőke-arányos nyereség (ROE) alapján az első (50,87 százalék), az eszközarányos nyereség (ROA) alapján pedig a második helyezett (5,14 százalék).