Zárás előtt gyengült a tőzsde

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Veszteségen álltak a vezető New York-i tőzsdemutatók csütörtökön a kereskedés leállítása előtt három órával, miután a technológiai ágazat néhány kiemelkedő vállalatának gyengeségét olyan nagyágyúk időszaki jelentése ellensúlyozza, mint a Coca-Cola, a Pfizer és a Bank of America.

Közép-európai idő szerint 19 órakor a technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 6,88 pont csökkenéssel 2330,27 ponton volt, a 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 6,40 ponttal 11 986,28 pontra gyengült.

Kezdetben jelentős volt a visszaesés, miután az Advanced Micro Devices Inc. (AMD) romló nyereségességről számolt be az Intellel vívott kíméletlen árháború következményeként; tovább rontotta a hangulatot, hogy alacsonyabb lett a piaci várakozásoknál a Citigroup Inc. időszaki forgalma.

Ezt követően azonban gyors fellendülést hozott, hogy a Coca-Cola Co., a PfizerInc. és a Bank of America Inc. is azt közölte, hogy az előzetes várakozások feletti profitot ért el.

Van kedvező hír a technológiai ágazatban is: az Apple Computer Inc. szerdán  közzétett eredménye még a legderűlátóbb becsléseket is felülmúlta. A csütörtöki kereskedés zárása után jelenik majd meg a Google Inc. gyorsjelentése. A cég részvényára jelenleg a nyereségen oldalon áll.

A piac figyelmének középpontjában áll a kőolaj is: ára ismét felfelé, éves mélypontja közeléből 58 dollár fölé mozdult, mert az OPEC miniszterei - két év után első ízben - várhatóan termeléscsökkentésről döntenek, sőt Szaúd-Arábia jelezte, hogy az olajkartell decemberi ülésén további visszafogásról határozhatnak.

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta novemberi jegyzése 93 cent emelkedéssel 58,58 dolláron állt.