Eladnák a Gyulai Húskombinátot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Valóban érdekelt a Gyulai Húskombinát Zrt. tulajdonosi köre a részvények értékesítésében, ám a cég vezérigazgatója szerint sem ő, sem a tulajdonosok nem tárgyaltak az amerikai érdekeltségű Smithfield húsipari óriáscéggel – közölte a vezérigazgató.

Gyulai kolbász. Egy kis veszteség
© gyulahus.hu
Ruck János ezzel cáfolta azt a sajtóértesülését, hogy a tengerentúli multi „nem hivatalos helyzetfelmérést végzett a közelmúltban a húskombinátnál”. A vezérigazgató szerint semmilyen szakértő nem járt a gyárban, és nem is tárgyalt senkivel a cég vezetői közül. A részvénytársaság igazgatósági tagjaként sem tud arról, hogy bárki is tárgyalt volna az üzletrészek értékesítéséről.

A húskombinát többségi részvénycsomagja a nádudvari székhelyű HAGE-Nagisz csoport kezében van, s a gyárban az elmúlt esztendő ősze óta válságkezelő feladatokkal bízták meg Ruck Jánost. A program részeként például megszűnt az élősertés vágása, immár a kombinátban csak húsfeldolgozás folyik.

„Az alapanyagot a hazai és külföldi partnereitől vásárolja a gyár, s ezt követően dolgozza fel késztermékké a húst” – mondat a vezérigazgató. A társaság az elmúlt évben 14 milliárd forintos árbevétel mellett 160 millió forint veszteséget halmozott fel. Az idén 12 milliárd forint bevétel mellett növekvő veszteséggel számol az igazgató. Mint mondta a tavalyi árbevételben még szerepelt a sertésvágás bevétele is, ezért alacsonyabb az idei terv.

„Ha csak a feldolgozott termékek volumenét nézzük, akkor gyakorlatilag stagnál az értékesítés árbevétele az idén” – hangsúlyozta Ruck János. A növekvő veszteséget mindazonáltal azzal indokolta, hogy mintegy 30 százalékkal növekedett az alapanyag ára, s ezt nem tudják érvényesíteni az áraikban. A gyulai nagyüzemben a sertésvágó vonal leállításával párhuzamosan, az elmúlt esztendő nyarán 300 főt érintő létszámleépítést hajtottak végre, így most a gyárban 600-an dolgoznak.