Befektetési tanácsok (október végére)

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormányzati intézkedések hatása szinte azonnal beépült a piaci árakba, így a továbbiakban az eddiginél magasabban tetőző pénzromlási ütemet feltételeznek az elemzők. A részvénypiacon az árak csökkenése valószínűsíthető, így ajánlásunk ezúttal kivárás.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a mai piaci (és politikai) viszonyok közt 25 bázisponttal 8 százalékra emelte a jegybanki alapkamat szintjét. Történt ez akkor, amikor a forint erősödött az euróval szemben, illetve az állampapírpiaci hozamok sem mutattak dinamikus emelkedést. Persze a jegybank nem csak és kizárólag a piaci trendeket figyeli, hanem az infláció alacsony szintjét, az árstabilitást tekinti elsődlegesen megvalósítandó feladatának. Itt már lépéskényszer állt elő, hiszen az elemzőket is meglepte a legfrissebb inflációs adat, mivel ennek szintje váratlanul magas szintet ért el. A kormányzati intézkedések hatása szinte azonnal beépült a piaci árakba, így a továbbiakban az eddiginél magasabban tetőző pénzromlási ütemet feltételez az elemzők többsége, így a konszenzusos érték is emelkedett.

A nemzetközi piaci helyzet a dollár alapú termékek emelkedését hozta, amit ráadásul erősített a zöldhasú régen nem látott erős szintje is. A korábbiakkal ellentétben – amikor az 1,26-os szintet korlátnak véltük -, ma már az 1,25-ös szint viselkedik korlátként. Ez még akkor is meglepő, ha a hosszú távú trendcsatornából a keresztárfolyam továbbra sem tört ki.

Devizapiac. Az EUR/USD keresztárfolyamot a kamatok, illetve az egyes gazdasági térségek jegybankjai által meghatározott kamatpályák határozzák meg. A mai helyzet azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban a gazdasági növekedés szintje nem esett a várt mértékben, ugyanakkor az inflációs nyomás jelentősen csökkent. Ez azt jelenti, hogy a tengeren túli gazdaság átmeneti recesszió nélkül átvészeli a következő időszakot, miközben az amerikai jegybank szerepét betöltő FED-nek lehetősége nyílik a kamatszint csökkentésére.

Ez a helyzet New York irányába tereli a kötvénypiaci befektetőket, ami a dollárt erősíti. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az amerikai fogyasztás a lakossági hitelekre épül, amely jelentős részben ingatlan fedezete mellett nyújtott hitel, de közben az ingatlanpiacról aggasztó adatok jelennek meg. A lakásértékesítések szintje hónapok óta csökkenő trendet mutat, ami előbb-utóbb a lakásárak csökkenését vonja maga után.
A dollár közép- és hossztávú gyengülésére számítva, továbbra is az euró vételét javasoljuk az 1,25-ös szint közelében. Ezúttal inkább az európai kötvény típusú befektetéseket ajánlhatjuk.

A hazai piacon az október 23-i események hatása csak átmeneti gyengülést hozott, hiszen a kormánynak a piac részéről – utolsó esélyként - megszavazott bizalom nem változott, de az ellenzék iránti bizalmatlanság csak erősödött. Tehát amíg a jelenlegi kormány kitart a reformtervek mellett és jövő év elejére eredményeket is képes lesz felmutatni, addig a külföldi (pénzügyi) befektetők részéről fennáll a bizalom, a forint addig – legalábbis belső politikai hatásokra – nem fog gyengülni. Várakozásaink szerint a 260-270-es sávban marad a jegyzés.Mivel ennek a sávnak az erős oldalán tartózkodik a forintjegyzés, a mai helyzetben euró-vételt javasolunk a forinttal szemben is.

Kivárást ajánlunk (Oldaltörés)


Kötvénypiac. Miután Európában és az Egyesült Államokban is mérséklődtek a hozamszintek a kötvénypiacon, a feltörekvőkre nehezedő nyomás csökkent, sőt – talán hazánkat kivéve – nettó tőkebeáramlás figyelhető meg a térség kötvénypiacain.Látható, hogy az egy-három éves szegmens hozamcsökkenése 25-30 bázispont körüli mértékű, ami még nem elég arra, hogy jelentős nyereségre tegyünk szert, de a tovább hasonló mértékű csökkenés már jó tranzakciós lehetőségeket kínál. Várakozásaink szerint ez be is következik, így a 8 százalék körüli szintre mérséklődő hozamok (az 1-3 éves szegmensben) már a korábban vett papírok eladását indukálhatja. Az éven belüli lejáratok tartása továbbra is a likviditási szempontok miatt indokolt, de további vételüket ezúttal nem javasoljuk.

Részvénypiac. A nemzetközi részvénypiaci helyzet azt mutatja, hogy miközben New York-ban a Dow Jones száguld, az európai piacok kissé elbizonytalanodtak. Ez annak köszönhető, hogy az öreg kontinensen – főleg Londonban – erős meghatározók a bánya- és kitermelő vállalatok, valamint az energetikai cégek.A BÉT-en tovább folytatódott az árak változékonyságának csökkenése, illetve ezzel összefüggésben a BUX dinamikája. Mindez csökkenő forgalom mellett valósult meg, így egyértelmű a piac jelzése; a nagybefektetők kivárnak. Az OTP kitört korábbi szintjeiről, de a gyógyszeripari társaságok ellensúlyozták a pozitív hatást, miközben a többi vezető részvény árában jelentős változás nem következett be.

A továbbiakban arra számítunk, hogy a beszűkülés tovább tart, vagy – amennyiben kitörés következik – negatív irányba mozdulnak el a részvényárak. Fontos kiemelni, hogy a stagnáló, oldalazó index akkor uralja a hazai piacot, amikor nemzetközi szinteken a részvényárak dinamikusan emelkedtek. A továbbiakban a nemzetközi erősödés dinamikája csökken, így a hazai piacon az árak csökkenése valószínűsíthető, így ajánlásunk ezúttal kivárás.

Ajánlások (Oldaltörés)


Állampapír piac:

- állampapírok: 1-3 év: tartás (8 százalék mellett eladás)

- vállalati kötvények: tartás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: tartás

- USA részvények: tartás

- Orosz részvények: tartás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: kivárás

- Befektetési alapok:

Ingatlanba fektető részvény alapok (EUR-ban denominált)

Kötvény alapok (EUR-ban denominált)