A pénzpiac szerint biztos a magyar költségvetési célok elérése

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Meredeken elemelkedtek az elmúlt egy hónapban a forintpiaci befektetési konstrukciók az eddig erősen alulsúlyozott pozíciókból a feltörekvő piacokon aktív globális befektetési alapok portfolióiban, mert a piaci szereplők ezúttal biztosra veszik a költségvetési program teljesülését – áll az egyik vezető londoni befektetési ház pénteken kiadott októberi felmérésében.

Magyar Nemzeti Bank épülete. Már a Szabadság
téren is bíznak
© Magyar Nemzeti Bank
A vizsgált feltörekvő térségen belül a forint súlyozottsági helyzete javult a legnagyobb mértékben. A JP Morgan nemzetközi pénzügyi szolgáltató, amely a felmérésbe bevont befektetési alapok adataiból havi indexet közöl a feltörekvő piacok deviza- és kamatkonstrukcióiban meglévő befektetői pozíciók változásáról, ezúttal 194 – összesen 335 milliárd dollárnyi befektetői tőkét kezelő – feltörekvő piaci alap adatait összegezte.

A mai napon Londonban kiadott októberi jelentés szerint a portfoliókban tartott forintpiaci befektetések alulsúlyozottsági indexe ebben a hónapban igen meredek javulással mínusz 1 volt a szeptemberi mínusz 2,2, az augusztusi és júliusi mínusz 2,5, a júniusi mínusz 2,9, a májusi, az áprilisi és a márciusi mínusz 2,4, a februári mínusz 2,3, a januári mínusz 2,2, a tavaly decemberi mínusz 2,1 és a novemberi mínusz 1,8 után a plusz 10 és mínusz 10 közötti indexskálán.

A JP Morgan az alapkezelőket ezekben a havi felmérésekben arról kérdezi, hogy milyen mértékben tartják portfoliójukban túl- vagy alulsúlyozott pozícióban a feltörekvő térség deviza- és kamattermék-piaci konstrukcióit. A válaszokat – az alapkezelők tényleges feltörekvő piaci befektetéseivel súlyozva – plusz 10-től (jelentősen túlsúlyozott) mínusz 10-ig (jelentősen alulsúlyozott) terjedő skálán dolgozzák fel.

A júniusi forint-alulsúlyozottsági index – mínusz 2,9 – az eddigi mélypont volt Magyarország esetében a JP Morgan hasonló felméréseinek kezdete óta; ezt a ház az akkori felmérésben azzal magyarázta, hogy a piac csalódással fogadta a kormány költségvetési intézkedési csomagját.

A pénteken kiadott októberi jelentésben azonban már az áll: erősödik a bizalom az alapok körében aziránt, hogy jövőre biztosan teljesülnek a kitűzött költségvetési reformcélok. A befektetési alapok ebben a hónapban folytatták rövid – vagyis a forint gyengülését feltételező fedezetlen eladási – pozícióik leépítését, ahogy a 2007-es költségvetési célok elérésével kapcsolatos kedvező hangulat, a politikai problémák enyhülése és a kockázatvállalási hajlam feltámadása erősítette a forintot az euróval szemben.

A jelentés visszautal arra, hogy – amint a JP Morgan erről egy minap kiadott külön londoni jelentésben már megemlékezett – a cég a múlt héten ismeretszerző látogatást tett Budapesten, és ennek során „igen jelentős bizalmat” tapasztalt aziránt, hogy a kormány képes lesz teljesíteni az ESA-szabvánnyal számolt deficitcélt, sőt a hiány ettől akár el is maradhat.

A ház elemzői a magyarországi látogatásról e hét elején Londonban kiadott összefoglalóban kiemelték: a korábbi hasonló helyszíni felmérésekkel ellentétben a bizalom most már nemcsak a kormány illetékesei, hanem független elemzők, és – ami a legfontosabb – az MNB részéről is megnyilvánult. A független szakértők és az MNB illetékesei valójában azzal számolnak, hogy a 2007-es költségvetési hiány 0,6-0,8 százalékponttal el is fog maradni a 6,8 százalékos hivatalos céltól, állt a JP Morgan minapi londoni beszámolójában.

A budapesti találkozókon a JP Morgan olyan tájékoztatást is kapott, hogy a 2006-os államháztartási hiány kismértékben szintén elmaradhat a hivatalosan várt 10,1 százaléktól (a ház saját becslése 10 százalék).

A súlyozottsági pozíciók havi változásáról pénteken közölt októberi jelentés ugyanakkor megemlíti, hogy a forintra a következő hetekben az esetleges Moody's-leminősítés jelentheti a fő kockázatot, bár a piac ennek bekövetkeztét széles körben várja.

A Moody's Investors Service hitelminősítőnél a szuverén magyar adóskockázati besorolás elsőrendű „A1” – más hitelminősítők metodikájában ez „A plussz”-nak felel meg –, ami három fokozattal jobb a Fitch Ratings és a Standard & Poor's által egyaránt érvényben tartott, már spekulatív elemeket is tartalmazó, közepes befektetői „BBB plussz”-nál. A Moody's ugyanakkor leminősítést valószínűsítő negatív kilátással látta el a magyar osztályzatot, amelyre nemrégiben külön leminősítési vizsgálatot is bejelentett; ez a negatív kilátásnál eggyel erősebb jelzés a valószínű osztályzatrontásra.

Ha azonban ez be is következnék, a magyar adósosztályzat nagy eséllyel továbbra is az elsőrendű „A” sávban maradna a Moody's listáján, mivel – főleg EU-tag – szuverén adósok esetében, ha nincs akut külső fizetési válság, elenyészően ritka az egyszerre három osztattal történő leminősítés. A Moody's-nak ennyivel kellene rontania a magyar besorolást ahhoz, hogy az a már csak megszorításokkal befektetőinek tekintett „Baa” („BBB”) sávba kerüljön át.

A JP Morgan októberi elemzésében vizsgált tizenegy térségi feltörekvő piac összesített átlagos súlyozottsági indexe az augusztusi mínusz 0,1-ről és a már kismértékű túlsúlyozottságot jelző szeptemberi plusz 0,2-ről ebben a hónapban plusz 0,7-es szintre emelkedett tovább, ahogy az amerikai Federal Reserve kamatemelési szünetének környezetében, a feltörekvő piaci hozamelőnyre játszó befektetők aktivizálódásával tovább javult a kockázatvállalási hajlam. A hasonló kimutatások kezdete óta augusztusban fordult elő első ízben, hogy a vizsgált feltörekvő térség egésze alulsúlyozottá vált a felmérésbe bevont alapok portfolióiban.