Átlátszó: Kétmilliárdot bukhatott Százhalombatta a brókerügyön

Átlátszó: Kétmilliárdot bukhatott Százhalombatta a brókerügyön

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Névértéken 1,9 milliárd forint hiányzik Százhalombatta önkormányzatának a bedőlt Hungária Értékpapír Zrt.-nél tárolt befektetéseiből – ezt maga az önkormányzat árulta el az Átlátszó.hu-nak, amikor az oknyomozó portál arról érdeklődött, megfelel-e valóságnak az az értesülés, amely szerint eltűnt egy jelentős összeg a vagyonukból.

A város szóvivője a portálnak úgy fogalmazott: “az önkormányzat és a Hungária nyilvántartása között névértéken körülbelül 1,9 milliárd forint összegű eltérés mutatkozik”.

A 18 ezres Pest megyei várost az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület polgármestere, Vezér Mihály vezeti most. A képviselőtestületben is az ÉSZKE adja a többséget öt képviselőjével, rajtuk kívül 3 fideszes, 1-1 jobbikos, DK-s és független városatya dolgozik a testületben.

A testület valamennyi értékpapír-vásárlást előzetesen jóváhagyott, kizárólag diszkont kincstárjegyeket és magyar államkötvényt vettek, portfoliókezelésre nem adtak megbízást. 1,6 milliárd forintnyi papírjukat meg is lelte a Hungária jegybanki felügyeleti biztosa.

Ezzel együtt úgy tűnik azonban, hogy a Hungária átverte őket a maradékkal: az önkormányzat ügyfélszámláján lévő pénzekkel gyaníthatóan „sajátjukként rendelkeztek”, vagyis lenyúlták, legalábbis ezt tudták meg a százhalombattaiak a felügyeleti biztostól.

A város 2012 áprilisa óta fektette be szabad pénzeszközei egy részét a Hungáriánál, a céget több ajánlat közül választották ki, mint a legmagasabb hozamot kínálót.