Kétharmados többséggel szavazta meg az EP a Sargentini-jelentést
percről percre

Kétharmados többséggel szavazta meg az EP a Sargentini-jelentést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megszavazta a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést az Európai Parlament, a plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a dokumentumot. Vagyis kétharmados többséggel, tehát elindulhat a 7. cikk szerinti eljárás a magyar jogállamiság helyzete miatt. A szavazás előtt mondta el utolsó éves beszédét bizottsági elnökként az Európai Parlamentben Jean-Claude Juncker az Európai Unió helyzetéről. A hvg.hu-n élőben követte a strasbourgi ülést és ami utána történt.

1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Sargentini: Nincs határidő az eljárásra

Elégedett a szavazás eredményével Judith Sargentini – erről a zöldpárti képviselő a voksolás utáni sajtótájékoztatóján beszél, ahol hozzáteszi, a 69 százalékos többség jelentős támogatás.

Kérdéses azonban, mi lesz a következő lépés – hangsúlyozza. Nincs ugyanis az eljárásnak menetrendje, tehát a Tanács sem kap határidőt arra, hogy reagáljon a jelentésre. Kiemeli azonban, hogy mivel a jelenlegi EU-elnök, Ausztria kancellárja, Sebastian Kurz jelezte: támogatja a jelentést, reméli, hogy ennek fényében hamarosan lépni fog.

Sargentini elutasítja azt, hogy ténybeli tévedések lennének a jelentésben, és azt is, hogy a saját véleményét fejtette volna ki benne.

Azt is tagadja, hogy nem akart volna hivatalos látogatást: az erre irányuló indítványát a LIBE bizottság szavazta le, az EPP és benne a Fidesz szavazataival – mondja.

Sokan szavaztak

A 751 fős testületben alig maradt valaki távolt.

©

A név szerinti szavazás is hamarosan várható, abból derül majd ki, ki mire adta le a voksát.

Sargentini büszke az eredményre

Ezt a Twitteren közölte a képviselő, aki kettőkor sajtótájékoztatót is tart.

 

Véget ért a szavazás, jönnek a nyilatkozatok

Antonio Tajani, az EP fideszesei, Jávor Benedek, Szijjártó Péter és még sokan mások a következő időszakban.

Kétharmaddal szavazta meg az EP a Sargentini-jelentést

A magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést a plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett, vagyis kétharmados többséggel fogadták el a képviselők, vagyis elindul a 7. cikkely szerinti eljárás a magyarországi jogállamiság helyzete miatt.

©

Szavaznak a Sargentini-jelentésről

Először a módosítók kerülnek sorra.

Weber tényleg Sargentinivel tart

A Twitteren is megerősítette Manfred Weber EPP-elnök, hogy megszavazza a Sargentini-jelentést. A német politikus tegnap este, és ma  is úgy indokolta, hogy nem lát kompromisszumkészséget Orbán Viktor részéről.

 

1 2 3 4 5 6
Hozzászólások