Kétharmados többséggel szavazta meg az EP a Sargentini-jelentést
percről percre

Kétharmados többséggel szavazta meg az EP a Sargentini-jelentést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megszavazta a magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentést az Európai Parlament, a plenáris ülésen 448 igen szavazattal, 197 ellenében, 48 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők a dokumentumot. Vagyis kétharmados többséggel, tehát elindulhat a 7. cikk szerinti eljárás a magyar jogállamiság helyzete miatt. A szavazás előtt mondta el utolsó éves beszédét bizottsági elnökként az Európai Parlamentben Jean-Claude Juncker az Európai Unió helyzetéről. A hvg.hu-n élőben követte a strasbourgi ülést és ami utána történt.

1 2 3 4 5 6
Sorrend megfordítása

Juncker: Nem szeretnék olyan világban élni, ami a gyűlöletre épül

Juncker reagál: Udo Bullmannt arra emlékezteti, hogy a bizottság már fellép a szociális és gyermekjogok érvényesülése terén. Guy Verhofstadtot pedig arra, hogy Brüsszel javaslatot tett már az EP-választásokon induló jelöltek ellenőrzésére is.

©

Én szívesen vállalom, hogy patrióta vagyok, de felvilágosult, akinek a patriotizmusa senki ellen nem irányul – ezt pedig Nigel Farage-nak üzeni, hozzátéve: nem szeretne egy olyan világban élni, amely a gyűlöletre épül.

Itt a Juncker-beszéd

18 javaslat, 14 beszéd, és már letölthető.

 

Farage: Nincs szükség európai patriotizmusra

Juncker nem vesz tudomást arról, hogy egy populista forradalom érte el az EU országait – Nigel Farage UKIP-vezér erősen indít. Szerinte Juncker elutasít mindent, ami nemzeti szintű patriotizmus, miközben az európai patriotizmust élteti – ez teljesen felesleges – teszi hozzá.

 

Két szép beszéd Farage előtt

A szabadság mellett való kiállást emeli ki Ska Keller a Zöldektől. Van, ahol bírák ellen lépnek fel, lapokat zárnak be – ez ellen küzdeni kell Európának – mondja. Liberális kiállásnak gyönyörű, Juncker konkrét beszédéhez eléggé áttételesen van köze.

Őt a szélsőbal Gabriele Zimmer követi, aki szerint nem tekinthetünk biztonsággal a jövőbe, hiába telt el tíz év a válság kezdete óta. A növekedés ugyan visszatért, de ezt nem érzik az emberek – emlékeztet, és azt várja el, hogy a dolgozók és a munkanélküliek helyzetét javítsa az EU.

Különleges ügyészt az EU-ba is

Robert Muellerhez hasonlóan kellene kivizsgálni a választások befolyásolására történő orosz és egyéb kísérleteket – javasolja Verhofstadt.

 

Hivatalos: ne legyen óraátállítás

Ha már a Twitteren is megjelent, elhihetjük, az Európai Bizottság az óraátállítás eltörlését javasolja.

 

Verhofstad: Kaczynski és Orbán veszélyezteti a konzervatív értékeket

Guy Verhofstadt a szokásos vehemenciával támad Legutkónak: "ne mondjon olyan dolgokat, amelyek teljesen idióták! 20 millió ember halt meg az olyan eszmék miatt, amelyeket ön véd" – mondja.

Végre történik valami izgalmas is!

Verhofstadt aztán visszatér a beszéd értékeléséhez. Szerinte a legfontosabb eleme a beszédnek Afrika segítése volt, úgy látja, van esély arra, hogy közös gazdasági térséget hozzanak létre Európa és Afrika részvételével. Emlékeztet: a kínaiak folyamatosan fektetnek be Afrikában, ezt ellensúlyozni kell, és ebben az EP támogatását ígéri Junckernek.

Kaczynski úr és Orbán úr az amerikai alt-rightra emlékeztetik, akik a hagyományos konzervatív politikát tartják sakkban, ez szembemegy Juncker örökségével. "Fontos, hogy alt-right, autoriter tendenciákat elutasítsuk" – mondja, hozzátéve: az erkölcsi tekintély van veszélyben Európában.

Soha nem volt ennyire megosztott az EU

Nem ön okozta a menekültválságot, Merkel asszony volt, aki megnyitotta a határokat, de önnek lehetősége lett volna megakadályozni a válságot, bár nem tudom, hogyan – a gondolatmenet Ryszard Antoni Legutko, a szélsőjobb lengyel vezetőjének a hozzászólásának fő eleme.

A PiS politikusa szerint kevés olyan időszak volt Európa történetében, amikor kevésbé volt egységes, és az integráció kétirányú úttá vált.

Két külön világban élünk, és melyik az igazi? – teszi fel a kérdést Legutko.

Bullmann: Segíteni kell a keleti országokat

Politikai vezetőként akart fellépni hivatalba lépésekor, és ezt teljesítette is – kezdi Udo Bullmann, a baloldali képviselőcsoport vezetője, aztán gyorsan vitatni kezdi Manfred Webert, aki néhány perce azt mondta, vége a válságnak. Bullmann szerint nem.

Ő a migrációt emeli ki: szerinte meg kell oldalni a kérdést, a Földközi-tengeri útvonal biztosításán túl azzal is, hogy rendezzék a legális bevándorlók helyzetét.

Azt is hozzáteszi: ha az EU keleti országainak, az ott dolgozóknak a helyzetét rendezni tudja az unió, akkor a migráció problémáját is könnyebb lesz megoldani.

Weber programot hirdet a vitában

Sok munkánk van még – mondja a vita első felszólalója, Manfred Weber, a legnagyobb parlamenti frakció, az EPP német elnöke. A politikus köszönetet mond Junckernek, akinek amúgy az utóda szeretne lenni – egy hete, a mostani plenáris előtt jelentkezett be a párt csúcsjelöltjének.

Hozzászólása is ennek jegyében zajlik: leginkább a baloldali politikusokat bírálja, leginkább a válságkezelésben.

"Az emberek Európájáról" beszél – választási programjának is az a fő eleme, hogy közel hozza az embereket az EU-hoz. Ennek jegyében támogatja nem csak a határőrizet Juncker által felvetett erősítését, de azt is, hogy vegyék végre fel a schengeni övezetbe Horvátországot, Romániát és Bulgáriát.

Arról is beszél, hogy biztonságossá kell tenni a jövő évi EP-választásokat – itt arra gondol, hogy lépjenek fel hatékonyan a hackerek ellen. És azzal is egyetért, hogy a globális fellépés jegyében legyen többségi döntéshozatal a külpolitikában.

1 2 3 4 5 6
Hozzászólások