Felszámolták az utolsó európai menedéket?

Felszámolták az utolsó európai menedéket?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ecoline.hu

A szerdai német aukció kudarcba fulladt, ezzel úgy tűnik, Európa utolsó állampaprpiaci menedékét is felszámolták.

A szerdai német aukció kudarcba fulladt, ezzel úgy tűnik, Európa utolsó állampaprpiaci menedékét is felszámolták. A befektetők a berlini államadósság finanszírozó intézet által ajánlott hozamon nem voltak hajlandók elvinni a felkínált bundokat, ezzel az elmúlt időszak legcsúfosabb német aukciójának vetettek félúton véget.

Az adatok szerint a felkínált 6 milliárd eurónyi tzéves lejáratú kötvénynek alig több mint a felére, 3,64 milliárdra érkezett érvényes ajánlat, 1,98 százalékos átlaghozamon. A kudarcba fulladt aukció azt jelzi, hogy az európai állampapírpiaci befektetők már a bechmarknak tartott, mindeddig biztonságos befektetésnek ítélt német bundokban sem bíznak maradéktalanul.

Az európai piacokon feszültséget kelt az euró-projekttel szembeni befektetői bizalmatlanság. Amíg az eurózóna peremországainak kockázatai elkülöníthetők voltak, még érdemes volt a hagyományos válságkezelési technikákban gondolkodni, de most, hogy az eurót használó legerősebb országokkal szembeni bizalom is megingott, radikális lépésekre lesz szükség.

A francia és a belga adósság kockázatai megállíthatatlanul emelkednek, az olasz, spanyol, hozamok az egekben - az ezekkel kereskedő európai bankok kockázati megítélése pedig szinte mindenütt rekordon. A francia bankok kötvényeire kiadott CDS-ek még mindig a nemrég beállított rekord magasságok közelében forognak, a Deutsche Bank kötvényeinek biztosítása szerdán új rekordot ért el, ahogy az UniCredité és a Banco Santanderé is.

A legnagyobb állampapír-felvásárlók sarokba szorultak - egyre inkább úgy tűnik, a korábbi brüsszeli mérlegelések miszerint a bankokat, vagy az államokat érdemesebb-e kimenteni érvényét veszíti, és helyette felmerül a kérdés: meg lehet-e menteni mindkettőt?

Hozzászólások