Hová tűnt a pénz a régió tőzsdéiről?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Győrffy Árpád

A feltörekvő piaci részvényalapokból az elmúlt két hétben jelenős pénzek áramlottak ki, december óta most először.

A feltörekvő piaci részvényalapokból az elmúlt két hétben jelenős pénzek áramlottak ki, december óta most először. A múlt héten 716 millió, egy héttel korábban pedig 859 millió dollár távozott a régiós parkettekről, elemzők szerint elsősorban a Spanyolországi fejlemények keltette bizonytalanság eredményeképp. A kötvényalapokból azonban a héten megállt a tőkekiáramlás: a két héttel korábbi 675 millió dolláros mínusz után a hétet már 99 millió dolláros pluszban zárták az alapok.

A jelenség világszinten is érzékelhető volt - a globális kötvényalapok tőkemérlege 4,67 milliárd dollárral nőtt a hét során, míg a globális részvényalapokba mindössze 52 millió dollárnyi plusz tőke áramlott be a Reuters által idézett EPFR Global adatai szerint. A szakértők szerint a bizonytalanná vált befektetői környezetben a részvényeknél alacsonyabb hozamot kínáló kötvények is újra vonzóvá váltak, ám még mindig elég magas a kockázatvállalási kedv ahhoz, hogy a feltörekvő piaci kötvények iránti kereslet is emelkedni tudjon.

A Royal Bank of Scotland szerint a befektetők még mindig bíznak a feltörekvő piacok folytatódó fellendülésében, ezért hajlandók egyre több tőkét a térség piacaira áramoltatni, óvatosságuk azonban megnőtt az év eleje óta, így elsősorban a devizában denominált, a nyugat-európai állampapíroknál azonban továbbra is magasabb hozamot kínáló feltörekvő piaci államkötvényekbe fektetik pénzüket. Figyelemre méltó azonban a Financial Times szerint, hogy tavasz óta nagyon gyorsan változik a hangulat a világpiacon, a bizonytalanság erősödésével egyre többen vonulhatnak vissza újra a partvonalra, tovább növelve a volatilitást a parketteken.

Hozzászólások