Így fest az euró a feltörekvő piacokról nézve

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Győrffy Árpád

A feltörekvő piacok jövőre is nagyobb profit lehetőségével kecsegtetnek a fejlett piacoknál - derült ki a Citigroup...

A feltörekvő piacok jövőre is nagyobb profit lehetőségével kecsegtetnek a fejlett piacoknál - derült ki a Citigroup 300 feltörekvő piaci elemző és trader részvételével zajtott konferenciáján. A szakértők szerint a 2012-es befektetési terveket beárnyékolja az euró.

Az FT beyondbrics blogja szerint a szakértők túlnyomó többsége attól tart, hogy 2012-ben legalább egy eurózóna-tagország kiesik a monetáris unióból. Az eurózóna válságának legnagyobb vesztese a szakértők szerint Közép-Európa volt, és várhatóan jövőre is az marad.

Persze a kínai gazdaság várható lassulása is aggodalmat kelt az elemzőkben, de kevesen hiszik, hogy Kína megtorpanása a teljes fejlődő piacot visszavetheti. A befektetési ajánlások között így továbbra is kiemelt helyen szerepel az ázsiai ország, de Mexikó, a kockázatokat jobban tűrők számára pedig Argentína illetve venezuela is kiváló célpont lehet. A legtöbben a feltörekvő piaci vállalati kötvényekre esküsznek, mondván, a részvénypiac túl kiszámíthatatlan, míg a kötvények helyenként 10-12 százalékos hozamot ígérnek.

A Pioneer Alapkezelő elnöke az ecoline.hu-nak nyilatkozva megjegyezte, hogy bár a dél-amerikai és dél-kelet ázsiai országok kiváló befektetési lehetőségeket kínálnak, de a nyugat-európai piacokat sem szabad leírni. Az európai, és főként a német exportcégek teljesítményéhez képest részvényeik megítélése nagyon gyenge.

A tőzsdéken az eurózóna széthullását árazzák Vizkeleti Sándor szerint, aki úgy véli, az eurónak, illetve a nyugat-európai részvénypiacoknak már az is kedvezhet, ha elfogadható válságkezelési tervet készítenek a politikai vezetők. A szakember jelentős felpattanást remél az EU-csúcson várhatóan tető alá húzott megállapodástól, és hosszabb távon az euró felértékelődésével számol.

Hozzászólások