Pimco: Európa nem használta ki a lehetőséget

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Győrffy Árpád
Tetszett a cikk?

A világ legnagyobb kötvényalapjának vezére szerint ez a hét sem hozta meg a várt fordulatot az európai válság...

A világ legnagyobb kötvényalapjának vezére szerint ez a hét sem hozta meg a várt fordulatot az európai válság kezelésében. Mind az EKB, mint az EU vezetői fontos döntéseket hoztak csütörtöki, illetve pénteki találkozójukon, ám az európai válság mélységéhez és hatásához mérten döntéseik megint elégtelennek bizonyultak Mohamed El-Erian, a Pimco vezérigaztatója szerint.

Az alapkezelő CNBC-n megjelent véleménycikkében további bizonytalanságot jelez előre. El-Erian szerint az európai hírek keltette volatilitás továbbra is meghatározó lesz a világ tőkepiacain, felülírva az ágazat-splecifikus híreket. Az európai helyzet pillanatnyi alakulásától függően újabb kiszámíthatatlan vételi és eladási hullámokra számít a tőzsdéken, bár azt elismeri, hogy szükséges lépéseket a központi bank és az EU is megtette.

Az EKB monetáris tanácsa csütörtöki ülésén tovább mérsékelte az irányadó ráta szintjét és a banki hitelablakot is szélesebbre tárta. A központi bank hosszú lejáratú refinanszírozási programja enyhítheti az európai bankok likviditási problémáját a Pimco vezére szerint.

Az EU-csúcson létrejött megállapodás El-Erian szerint megteremtette egy erősebb Európa alapjait, de nem tett eleget a növekedés fenntartása és a munkaerőpiac stabilizálása érdekében. Ráadásul az európai unió tagállamainak megosztottsága az Angela Merkel és Nicolas Sarkozy által jegyzet javaslattal kapcsolatban akár végzetesnek is bizonyulhat.

A britek bojkottja előre jelzi a politikai feszültségeket Európában, de a megállapodást szentesítő tagországoknál is akadályokba ütközhet az implementáció, elsősorban a nem eurózóna tagok körében.

Hozzászólások