Idén sem számít semmi jóra Magyarországon a Raiffeisen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

A Raiffeisen tavaly 986 millió eurós konszolidált nyereséget könyvelt el, 11 százalékkal alacsonyabbat, mint egy évvel...

A Raiffeisen tavaly 986 millió eurós konszolidált nyereséget könyvelt el, 11 százalékkal alacsonyabbat, mint egy évvel korábban. Az osztrák bank magyar leányvállalata 2011-ben 328 millió eurós veszteséget termelt, szemben a 2010-es 11 millió euróval. A Raiffeisen Bank International vezérigazgatója szerint a bank magyar érdekeltsége idén is veszteséges lesz. A vállalatcsoport egészében is legfeljebb mérsékelt növekedésre számít Herbert Stepic, aki szerint osztalékfizetés ellek ellenére is lesz.

A Raiffeisent tavaly 355 millió eurós adózás utáni veszteség érte jobbára a magyarországi devizahitelek végtörlesztéséből, ám a programban való részvételével megspórolta a kiszabott bankadó 30 százalékát. A Raiffeisen Magyarország 2010 év elején még 1,47 milliárd eurónyi devizahitel-állománya az akció eredményeképp 1,07 milliárd euróra apadt, és a bank vezére szerint az év során 1 milliárd euró alá csökkenhet majd.

A bank szerint a nem teljesítő hitelek állomány a térségben, így Magyarországon is tovább emelkedhet 2012-ben, ám végre elérheti azt az emelkedett szintet, ahol a következő időszakban stabilizálódhat. A bank tartalékait felemésztő veszteségek pótlására az év első felében nem tervez részvénykibocsátást a Raiffeisen, mondván, a jelenlegi alacsony részvényárfolyamok mellett ez olyan volna, mintha a bank tulajdonának felét elajándékoznák.

A bank azonban hosszabb távon nem kerülheti el a tőkeemelést, hiszen tartalékainak majd harmadát korábbi állami segélyek és egyéb, a bankfelügyelet által hosszú távon figyelembe nem vehető tételből áll össze. Szakértői várakozások szerint 1 milliárd eurós tőkebevonásra lesz szükség, amelyre záros határidőn belül sort kell keríteni, ha a bank el akarja kerülni a leminősítést - figyelmeztetett az S&P.

Hozzászólások