Spanyol shorttal mászna ki a gödörből a levitézlett tőzsdeguru

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Győrffy Árpád

Köztudottan nem könnyű a tőzsdeguru élete, tartósan jó befektetési döntéseket hozni csak keveseknek sikerül.

Köztudottan nem könnyű a tőzsdeguru élete, tartósan jó befektetési döntéseket hozni csak keveseknek sikerül. Előfordul, hogy valaki egy nagy ötlettel bankot robbant, ezzel aztán rögtön a figyelem középpontjába kerül, de aztán többször is rossz lóra lesz és ilyenkor rajta mosolyog a fél világ.

John Paulson példája épp ilyen. Milliárdos lett azzal, hogy a másodrendű amerikai jelzálogpiaci válságot megjátszotta 2007-ben, aztán viszont vegyes teljesítményt nyújtottak hedge fundjai. A tavalyi évben aztán beütött a krach, egyik alapja értékének felét elveszítette és még az emelkedő aranyon is bukni tudott a rossz időzítéssel.

Paulson most a Bloomberg információi szerint Európa, közelebbről Spanyolország ellen játszik. Shortolja a spanyol kötvényeket és az ország csődje ellen védő biztosítási termékekből is vásárol. A szakember különösen gyenge lábakon állóknak tartja a spanyol bankokat, úgy véli, ha az Európai Központi Bank nem segítené őket, azok nem biztos, hogy megállnának a saját lábukon.

Ez már olyan mindent vagy semmit játéknak tűnik Paulson részéről, ha ez a tipp sem jön be, nem lesz könnyű befektetőket csábítania arra, hogy az alapjaiba fektessenek.

Hozzászólások