Töretlen a külföldiek étvágya a magyar állampapírok iránt

Töretlen a külföldiek étvágya a magyar állampapírok iránt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Győrffy Árpád
Tetszett a cikk?

A héten tovább nőtt a külföldi befektetők jelenléte a magyar állampapírpiacon.

A héten tovább nőtt a külföldi befektetők jelenléte a magyar állampapírpiacon. Az ÁKK legújabb statisztikája alapján új történelmi csúcson a külföldi kézben lévő államkötvény-állomány, 4261 milliárd forint, a 2010-es lokális mélypont csaknem duplája.

A fokozódó külföldi jelenlét azonban nem feltétlenül a megszilárduló bizalom jele. Az átlagos futamidő ugyanis 2005 óta először 3,96 évre süllyedt. Eszerint a befektetők a 10 éves lejáratok helyett az éven belüli vagy néhány éves futamidejű kötvényeket preferálják. Az adatot egyrészt az magánnyugdíj-pénztári portfólió transzfere magyarázza, ami érezhetően növelte a külföldiek részesedését az Equilor szerint. Az érdeklődést az is segíti, hogy a fejlett piacokon 1 százalék körüli éves hozamokat lehet realizálni, ilyen környezetben pedig a hazai kötvénypiac 8-9 százalék közötti hozamai ajándéknak tűnnek még akkor is, ha a költségvetés kapcsán rendre vannak aggodalmak.

A hét folyamán a magyar állampapír-hozamok sem az aukciókon, sem a másodpiaci kereskedésben nem változtak érdemben -  a globális hangulatingadozások ellenére -, ez pedig nem sok jót jelent, hiszen a hozamgörbe 5-15 éves szakasza továbbra is 9 százalék közelében, több mint kéthavi csúcsánál alig lejjebb ingadozik. A hét második fele már kissé nyugodtabb hangulatban telt, konszolidációt láthattunk a piacokon, a hangulat azonban továbbra is törékeny maradt - figyelmeztet a CIB elemzése.

A benchmarkok a rövid lejáratoknál 7,35-7,60 százalék között, az éven túli lejáratok esetében pedig 8,77-8,97 százalék között alakultak a pénteki másodpiaci kereskedésben. Az Equilor további hozamemelkedésre számít a hosszú oldalon, 9 százalék feletti hozamoknál már felhalmozásra érdemesnek tartja az eszközöket, de 9,50 százalékos hozamnál látja a legjobb beszállási pontot.

Hozzászólások